Ηλεκτρονική Έκδοση

Κίνα: Αυξάνονται ραγδαία οι κοινωνικές ανισότητες

Η εισοδηματική ανισοκατανομή στην Κίνα αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστευόταν, ξεπερνώντας αυτή των ΗΠΑ με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς η κινέζικη οικονομία δείχνει να «φρενάρει» ανησυχώντας την παγκόσμια ελίτ.

Ο συντελεστής Gini, ο οποίος μετράει την εισοδηματική ανισοκατανομή, ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 0,55, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει το 0,45, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι οικονομολόγοι συνήθως θεωρούν ότι, αν ο συντελεστής Gini βρίσκεται περί το 0,4, αυτό αποτελεί προειδοποίηση για δυνητική κοινωνική αναταραχή. Η κινεζική κυβέρνηση είχε καταγράψει ότι ο συντελεστής βρισκόταν στο 0,46.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούσαν σε τεράστιο εργοστάσιο στο Γιουέ Γιουέν στην Κίνα που κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια για τη Nike και την Adidas την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθολογικούς όρους, τις συμβάσεις εργασίας και τα κενά στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

«Η ανισοκατανομή των εισοδημάτων στη σημερινή Κίνα είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, ιδίως σε σύγκριση με χώρες οι οποίες έχουν συγκρίσιμο ή υψηλότερο βιοτικό επίπεδο», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Γου Σιέ, ο ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η μελέτη των δεδομένων κατέδειξε ότι ένα «μεγάλο μέρος της υψηλής ανισοκατανομής των εισοδημάτων στην Κίνα οφείλεται σε τοπικές ανισότητες και στο χάσμα υπαίθρου-αστικών περιοχών», ανέφερε μια περίληψη της έρευνας που δημοσιεύει το περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences, ή PNAS), των ΗΠΑ.

«Η ταχεία άνοδος της ανισοκατανομής του εισοδήματος στην Κίνα μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις μακρόχρονες πολιτικές ανάπτυξης της κυβέρνησης οι οποίες στην πράξη ευνοούν τους κατοίκους των αστικών περιοχών σε βάρος των κατοίκων της υπαίθρου και ευνοούν τις παράκτιες, πιο ανεπτυγμένες περιοχές σε βάρος των ηπειρωτικών, λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών», σχολίασε άλλος ένας από τους συγγραφείς της έρευνας αυτής, ο Ζιου Σιάνγκ.

Οι Ζιου και Σιέ επισήμαναν ότι ο συντελεστής Gini βρισκόταν μόλις στο 0,30 το 1980.

«Οι απλοί άνθρωποι στην Κίνα γνωρίζουν πολύ καλά την αύξηση του δείκτη, καθώς έχουν προσωπικές εμπειρίες στις ίδιες τους τις ζωές», σημείωσε ο Σιέ.

«Αν και οι απλοί Κινέζοι μοιάζουν να ανέχονται τις υψηλές ανισότητες, τις αναγνωρίζουν επίσης ως ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το καθεστώς των γραφειοκρατών του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει υποσχεθεί να καταστήσει προτεραιότητά του να αποκτήσουν υψηλότερα εισοδήματα οι πολίτες στην ύπαιθρο και σε φτωχές αστικές περιοχές, καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη προχωρώντας σε μια επανεξισορρόπηση της οικονομίας προς την κατεύθυνση της εγχώριας κατανάλωσης και της ανάπτυξης των ηπειρωτικών περιοχών της Κίνας.

Ο ετήσιος ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα μειώθηκε στο 7,7% τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ρυθμός αυτός είναι ο βραδύτερος ο οποίος έχει καταγραφεί μετά το 1999.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κίνα