Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Τζ. Ναπολιτάνο «άδειασε» την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για το νομοσχέδιο-ντροπή

Αντίθετος ο πρόεδρος της Ιταλίας στην ποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επιτέθηκε με έμμεσο τρόπο στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, με αφορμή την έγκριση του “ξενοφοβικού”, όπως έχει χαρακτηριστεί, νομοσχεδίου για τη λαθρομετανάστευση από την ιταλική εθνοσυνέλευση.

“Υπάρχει ο κίνδυνος και στην Ιταλία να διαδοθεί η έλλειψη ανοχής και η ξενοφοβία, λόγω της ολοένα αυξανόμενης δημόσιας ρητορείας, που δεν διστάζει να ενσωματώσει τα στοιχεία αυτά. Οι διαφορές εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας, ενδέχεται να μετατραπούν σε αιτία αποκλεισμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ναπολιτάνο.

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις του Ιταλού προέδρου. Ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και υπουργός Θεσμικών Αλλαγών, Ουμπέρτο Μπόσι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προεδρου Ναπολιτάνο, απάντησε: “Εγώ ακούω και ενδιαφέρομαι για το τι λέει ο κόσμος”.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «περιπολιών πολιτών» προς ενίσχυση του έργου της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, την αύξηση του χρόνου κράτησης των λαθρομεταναστών στα «κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» έως έξι μήνες, την επιβολή προστίμου έως και 10.000 ευρώ για όσους δεν διαθέτουν άδεια παραμονής καθώς και την άμεση απέλασή τους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο δέχεται ήδη ισχυρή πολεμική από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, που βλέπουν στο πρόσωπο του Τζ. Ναπολιτάνο, το μόνο άνθρωπο που θα μπορούσε να αντιταχθεί στην υλοποίησή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ιταλία