Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου απηύθυνε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ «αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις θαλάσσιες έρευνες που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής. Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τόνισαν δε ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.
 
Οι «προκλητικές ενέργειες» και «απειλές» της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζεται στο ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της διένεξης».
 
Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκαν δύο θετικές τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ενώ δεν το προσυπέγραψαν οι Πράσινοι καθώς δεν υποστηρίχθηκε η τροπολογία τους με την οποία τόνιζαν ότι στις συζητήσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να εξεταστούν και οι φυσικοί πόροι της Κύπρου.
 
Κύπρος: «Σημαντικά» χαρακτήρισε τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Άγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
   
Με την έγκριση σήμερα του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν σταλεί σημαντικά μηνύματα προς την Τουρκία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι αυτό επιτεύχθηκε παρά την έντονη προσπάθεια της 'Αγκυρας, να ανατρέψει τα δεδομένα.
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε όσους επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στραφούν προς την 'Αγκυρα. Υποστήριξε ότι η υιοθέτηση ενός ισχυρού ψηφίσματος από την Ευρωβουλή, θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Αναφερόμενος στην πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωκοινοβούλιο
Τουρκία
ΑΟΖ
Κύπρος