Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι ΗΠΑ συλλέγουν στοιχεία από κινητά

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων -εφοδιασμένα με ψεύτικους πύργους κινητής τηλεφωνίας- το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεντρώνει στοιχεία από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα αμερικανών πολιτών όπως υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιχείρηση αφορά την πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών και στοχεύει στον εντοπισμό τηλεφώνων που συνδέονται με εγκληματίες ή υπόπτους για εγκληματική δράση.

Πρόκειται για μια υπηρεσία (US Marshals Service) που χρησιμοποιεί μικρά αεροσκάφη, από πέντε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Αυτά έρουν κεραίες οι οποίες εκπέμπουν σήμα που μιμείται το σήμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας καθώς τα κινητά είναι προγραμματισμένα για να συνδέονται με την πλησιέστερη και ισχυρότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Με τον τρόπο αυτό, το σήμα παγιδεύει τα κινητά τηλέφωνα που συντονίζονται για να παραδώσουν στοιχεία, όπως νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του τηρούν την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας. Ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU) Κρίστοφερ Σογκόιαν χαρακτήρισε το πρόγραμμα "απαράδεκτο" .

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
ΗΠΑ