Έντυπη Έκδοση

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ!

Σκοπιανός χωρίς βίζα στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στην κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά όχι για τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια και θα πρέπει να περιμένουν ακόμη...

Κι όμως, σύμφωνα με την Εισήγηση Ειδικής Επιτροπής, ο Σκοπιανός, σε αντίθεση με τον Σέρβο, ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της Ε.Ε. (φωτ. Reuter) Κι όμως, σύμφωνα με την Εισήγηση Ειδικής Επιτροπής, ο Σκοπιανός, σε αντίθεση με τον Σέρβο, ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της Ε.Ε. (φωτ. Reuter) Αυτό προκύπτει από την έκθεση του οργανισμού (Δεξαμενή Σκέψης) European Stability Initiative (ESI), η οποία συνεργάζεται για το θέμα της κατάργησης της βίζας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, η Επιτροπή διατηρεί ορισμένες αποστάσεις από την έκθεση της ESI και αρνείται την επίσημη υιοθέτησή της.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ΠΓΔΜ, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005, πληροί τα κριτήρια όσον αφορά θέματα ασφάλειας ταυτοτήτων και διαβατηρίων, διαχείρισης συνόρων και δημόσιας ασφάλειας.

Αντίθετα, η Σερβία, την προσέγγιση της οποίας με την Ε.Ε. μπλοκάρει εδώ και μήνες η Ολλανδία λόγω της μη σύλληψης του Ράτκο Μπλάντιτς, πληροί τα περισσότερα κριτήρια, αλλά όχι όλα... Οι Σέρβοι, λοιπόν, πρέπει να περιμένουν για την κατάργηση της βίζας εισόδου στην Ε.Ε.

Αυτό αφορά και τους πολίτες του Μαυροβουνίου, το οποίο υπέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο την υποψηφιότητά του για ένταξη. Πληρούνται τα περισσότερα κριτήρια αλλά όχι όλα, αναφέρει η έκθεση. Οσον αφορά την Αλβανία και τη Βοσνία, έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν... Το θέμα του Κοσόβου, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από 5 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Σερβία και της Ρωσία, δεν εξετάζεται καν στην έκθεση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
ΠΓΔΜ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση