Έντυπη Έκδοση

ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ

Θέλουν λήθη για την Τιεν Αν Μεν

Ενισχύονται οι απαγορεύσεις και τα κατασταλτικά μέτρα στην Κίνα εν όψει της αυριανής 20ής επετείου των τραγικών γεγονότων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν: οι αρχές μπλοκάρουν την πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, έχουν ήδη συλλάβει έναν αντιφρονούντα που είχε πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις του 1989 και προσπαθούν να απομακρύνουν άλλους από την πρωτεύουσα.

Είκοσι χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν οι μνήμες παραμένουν (REUTERS) Είκοσι χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν οι μνήμες παραμένουν (REUTERS) Οι χρήστες του Ιντερνετ στην ηπειρωτική Κίνα δεν είχαν χθες πρόσβαση σε γνωστά σάιτ κοινωνικής διαδικτύωσης όπως το Twitter, σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ανταλλαγής βίντεο και φωτογραφιών (Hotmail, Youtube, Flickr), στη νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, και σε πολλές άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες. Το Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές έκλεισαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε 6.000 σάιτ που συνδέονται με πανεπιστήμια και κολέγια, προφανώς για να εμποδίσουν οποιαδήποτε συζήτηση για τα γεγονότα του 1989.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η αστυνομία έχει συλλάβει τον Γου Γκαοξίνγκ, πρώην εκπαιδευτικό, που το 1989 καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο φιλοδημοκρατικό κίνημα. Λίγες μέρες πριν, ο Γου είχε απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο και άλλους ηγέτες, καλώντας τους να χορηγήσουν αμνηστία και να μεριμνήσουν για τους πρώην πολιτικούς κρατουμένους που ακόμη δεν μπορούν να βρουν σταθερή δουλειά και στερούνται ιατρικής περίθαλψης και σύνταξης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης των αντιφρονούντων, οι αρχές απομάκρυναν επίσης από το Πεκίνο τον πρώην γραμματέα του εκλιπόντος έκπτωτου ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος Ζάο Ζιγιάνγκ, ενώ «συνέστησαν» στην 72χρονη Ζινγκ Ζιλίν, που έχασε το γιο της στις διαδηλώσεις και διευθύνει την οργάνωση «Μητέρες της Τιεν Αν Μεν», να φύγει με τον σύζυγό της από την πρωτεύουσα αυτές τις μέρες.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες τις κινεζικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Τιέν Αν Μεν που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά και να απελευθερώσει τους κρατουμένους που φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις (ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος και κυμαίνεται μεταξύ 20 και 200).

Στο ίδιο πνεύμα ο εξόριστος πρώην φοιτητής Τσάι Λινγκ καλεί σε μια σπάνια δημόσια δήλωσή του τη σημερινή κινεζική ηγεσία, που «δεν φέρει ευθύνη» για όσα έγιναν τότε, να γυρίσει σελίδα ρίχνοντας φως στην υπόθεση, αποφυλακίζοντας τους κρατουμένους και επιτρέποντας την επιστροφή των εξόριστων πρώην στελεχών του φοιτητικού κινήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα