Ηλεκτρονική Έκδοση

Σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού στην Αλβανία ο Σαλί Μπερίσα

Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ιλίρ Μέτα

O επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού και πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Σαλί Μπερίσα Ο Σαλί Μπερίσα «Με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα έχουμε πολλά κοινά σημεία στα προγράμματα και πάνω απ’ όλα ο κοινός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Σ. Μπερίσα.

Ο Ιλ. Μέτα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση, αν και «η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη». «Ύστερα από διαβουλεύσεις με ντόπιους και ξένους παράγοντες αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε την πολιτική κρίση», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα χρειαστούν για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Προεκλογικά, πάντως, είχε αποκλείσει τη συνεργασία με το κόμμα Μπερίσα.

Ο Ιλίρ Μέτα Ο Ιλίρ Μέτα Η παράταξη Μέτα, κατάφερε να εξασφαλίσει 4 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και μετατράπηκε σε καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μια και το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις 70 από τις 140 έδρες και δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο συνασπισμός «Ενωση για την Αλλαγή», υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξασφάλισε 66 έδρες

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών συνεχίζουν την καταμέτρηση των τελευταίων ψηφοδελτίων, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιθανόν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, αλλά η ισχνή πλειοψηφία δεν θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, οπότε οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία