Έντυπη Έκδοση

ΟΜΠΑΜΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Εγκλωβισμένος στο Γκουαντάναμο

Παράθυρο να κρατηθούν κάποιοι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο χωρίς όμως να απαγγελθούν κατηγορίες διαφαίνεται ότι ανοίγει και η κυβέρνηση Ομπάμα, ο οποίος αναζητά περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη νέα αναθεωρημένη αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για ακόμη έξι μήνες το κλείσιμο των φυλακών στη στρατιωτική ναυτική βάση της Κούβας.

Η απόφαση να καθυστερήσει η παρουσίαση των προτάσεων πάρθηκε καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα απέτυχε να τηρήσει το δικό της χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει -και έληγε χθες- βάσει του οποίου ομάδες εργασίας θα κατέθεταν προτάσεις για την τύχη των κρατουμένων του Γκουαντάναμο. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιχείρησαν χθες να διαβεβαιώσουν ότι παρά την καθυστέρηση, λόγω «νομικών κωλυμάτων», οι φυλακές του Γκουαντάναμο θα είναι εφικτό να κλείσουν τον Ιανουάριο του 2010. Η ομάδα που είχε επιφορτιστεί να παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων εξέδωσε τελικά μια ενδιάμεση έκθεση που αναφέρει τις διαθέσιμες επιλογές, όπως την προσαγωγή των κρατουμένων σε πολιτικά δικαστήρια και σε μια στρατιωτική επιτροπή ή τη μεταφορά των υπόπτων σε άλλες χώρες. Μια άλλη ομάδα εργασίας, που έχει αναλάβει να αναθεωρήσει τις ανακριτικές μεθόδους, θα χρειαστεί άλλους δύο μήνες τουλάχιστον για να υποβάλει την τελική έκθεσή της.

Εξι μήνες μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει το κολαστήριο στο Γκουαντάναμο, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου των ΗΠΑ, λιγότεροι από 20 κρατούμενοι από τους συνολικά 245 έχουν μεταφερθεί σε άλλες φυλακές έξω τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι εξετάζει «εξονυχιστικά» κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ότι μέχρι σήμερα οι νομικοί του σύμβουλοι έχουν αποφανθεί για το μέλλον μόνο των μισών από τους 209 που έχουν απομείνει στο Γκουαντάναμο, ενώ για περισσότερους από 50 κρατουμενους έχει διαπιστωθεί για το μέλλον τους «μεγάλη πρόοδος», αφού συμφωνήθηκε να μεταφερθούν σε άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία).

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε χθες ότι 30 κρατούμενοι θα προσαχθούν σε δίκη σε ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ, άλλοι 30 πιθανότατα θα δικαστούν από στρατιωτικές επιτροπές, ενώ μια τελευταία ομάδα έγινε γνωστό ότι πιθανότατα θα κρατηθεί για αόριστο χρονικό διάστημα χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες. Η τελευταία πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της οργάνωσης American Civil Liberties Union, Αντονι Ρομέρο, ο οποίος κριτίκαρε έντονα τον Λευκό Οίκο ότι «ακολουθεί τα ίδια ολισθηρά βήματα της κυβέρνησης Μπους». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα