Ηλεκτρονική Έκδοση

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Ρωσίας-Γεωργίας

Πολιτικές εξελίξεις στη Ν. Οσετία

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Εντουάρντ Κοκόιτι απέπεμψε, σήμερα, τον πρωθυπουργό της χώρας Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ, πρώην υπεύθυνο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένταση ένα χρόνο μετά τον πόλεμο Ένταση ένα χρόνο μετά τον πόλεμο Ο Κοκόιτι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αποπέμπει τον αρχηγό της κυβέρνησης Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ "για λόγους υγείας" και αναστέλλει τη λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

O Μπουλάτσεφ, πρώην υπεύθυνος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε διοριστεί πρωθυπουργός της Νότιας Οσετίας τον Οκτώβριο του 2008 ύστερα από απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να επιβλέπει την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας η οποία καταστράφηκε κατά τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Η Ρωσία είχε υποσχεθεί κονδύλια ύψους 10 δισετ. ρουβλίων (222 εκατομμύρια ευρώ) για την ανοικοδόμηση, αλλά οι οσετικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν δαπάνησε πάνω από 1,5 δισεκ. ρούβλια και ότι οι κάτοικοί της εξακολουθούν να ζουν μέσα στα ερείπια.

Ο Κοκόιτι ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός θα προβεί σε "προληπτικές" ασκήσεις ασφαλείας στη Νότια Οσετία, κάτι που διέψευσε σήμερα η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε από την πλευρά της τη Γεωργία ότι προετοιμάζει "προκλήσεις" εν όψει της επετείου του πολέμου, υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι θα κάνει τα πάντα "για να συγκρατήσει τις εκδικητικές τάσεις του Τμπίλισι". "

Η κυβέρνηση της Γεωργίας προβλέπει για την επέτειο της σύγκρουσης κινήσεις προκλητικού χαρακτήρα στα σύνορα με τη Νότια Οσετία", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκρικόρι Καρασίν, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα.

"Σε αυτή την εκρηκτική περιοχή, η εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη", πρόσθεσε ο κ. Καρασίν, παρατηρώντας ότι "έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε τη βία ενάντια στους μικρούς λαούς. Θα συγκρατήσουμε με αποφασιστικότητα τις εκδικητικές τάσεις της πολιτικής του Τμπίλισι", κατέλειξε ο κ. Καρασίν.

Ωστόσο, ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι απέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία καινούρια σύρραξη, ενώ κάλεσε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν "ένα ξεκάθαρο μήνυμα" στη Μόσχα.

"Οι Ρώσοι ασκούν μία διαρκή πίεση. Οι τελευταίες κινήσεις τους είναι ανησυχητικές και αρνούνται να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ευρωπαίων παρατηρητών. Παρ' όλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ότι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα", δήλωσε ο γεωργιανός πρόεδρος στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωργία
Νότια Οσετία
Ρωσία