Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποχωρεί από τις εργασίες της Βουλής το αλβανικό DPA

Διακοινοτική ένταση στην ΠΓΔΜ

Την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι νομοθετεί εις βάρος της αλβανικής μειονότητας.

Ο πρόεδρος του DPA, Μέντουχ Θάτσι Ο πρόεδρος του DPA, Μέντουχ Θάτσι Ο αρχηγός του κόμματος, Μέντουχ Θάτσι, κατηγόρησε την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, ότι ακολουθεί τον τελυταίο χρόνο πολιτική που αντιτίθεταιστο πνεύμα της συμφωνίας της Οχρίδας, του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδες Αλβανών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του DPA για τη μειονότητα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, προχώρησε στην παραπάνω ενέργεια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες της εκλογικής του επιρροής, καθώς πλήθος στελεχών του αποχώρησε πρόσφατα, σχηματίζοντας ένα νέο κόμμα, τη "Νέα Δημοκρατία", της οποίας ηγείται ο Ιμέρ Σελμάνι. Το DPA δεν εκφράζει, εξάλλου, την πλειοψηφία των Αλβανών της ΠΓΔΜ, καθώς το μεγαλύτερο μειονοτικό κόμμα είναι το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου σε μια δημοκρατική κοινωνία.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ