Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 47% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο φόβος της αλλαγής

Του λένε να είναι λιγότερο φιλελεύθερος, να αλλάξει το μήνυμά του, να παραμείνει στην πορεία του, να γίνει πιο συναισθηματικός και (όλοι του υποδεικνύουν) να γίνει πιο πρακτικός. Μέχρι τώρα, παρά την προσπάθειά του να πουλήσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα νούμερα της δημοσκόπησης για την κοινή γνώμη κινούνται εναντίον του.

«Αλλαξα», λέει ο Ομπάμα, μεταμορφωμένος σε Χίτλερ. Τα συμφέροντα που παίζονται στον τομέα της Υγείας είναι τεράστια και ο δρόμος δύσκολος... (ΕΡΑ / Shawn Thew) «Αλλαξα», λέει ο Ομπάμα, μεταμορφωμένος σε Χίτλερ. Τα συμφέροντα που παίζονται στον τομέα της Υγείας είναι τεράστια και ο δρόμος δύσκολος... (ΕΡΑ / Shawn Thew) Σε μια δημοσκόπηση του δικτύου CBS, το 40% των Αμερικανών πολιτών εγκρίνει τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης - ποσοστό χαμηλότερο κατά 7 μονάδες από τον περασμένο μήνα. Η πλειοψηφία, όμως, των Αμερικανών (47%) δεν τον εγκρίνει.

Πώς έπεσαν έτσι τα νούμερα; Πολλοί αναλυτές λένε ότι ένα από τα μεγάλα λάθη του Ομπάμα -ίσως το μεγαλύτερο λάθος του- είναι ότι μίλησε υπερβολικά σχετικά με τη μείωση του κόστους για την υγειονομική περίθαλψη ως τρόπο για να συρρικνωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καθηλωθεί στη λογιστική, λέει το επιχείρημα, δεν χειρίστηκε όπως έπρεπε το ζήτημα της ασφάλειας - τις ανησυχίες των ανθρώπων ότι θα έχαναν την κάλυψη ή τη δουλειά τους, ή θα αντιμετώπιζαν οικονομική καταστροφή λόγω του προαναγγελθέντος συστήματος.

Κλειδί το κόστος

Είναι έτσι; Ο Ομπάμα έχει συχνά πει ότι το κλειδί για τη μείωση του ελλείμματος είναι ο έλεγχος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Ομως, κοιτάζοντας ξανά τους λόγους και τα φόρουμ του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει και κάτι άλλο: η ατομική ασφάλεια. «Κάθε ημέρα, σε αυτήν τη χώρα, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί υποχρεώνονται να ανησυχούν, όχι μόνο για το να γίνουν καλά, αλλά και για το εάν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να γίνουν καλά», είπε σε κάποια από τις ομιλίες του. «Εκατομμύρια άλλοι αναρωτιούνται εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη συστηματική φροντίδα που απαιτείται για να παραμείνουν καλά. Ακόμη και για εκείνους που έχουν ασφάλεια υγείας, τα αυξανόμενα ασφάλιστρα δυσχεραίνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε έσχατο σημείο - τα ασφάλιστρα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 9 χρόνια και έχουν αυξηθεί τρεις φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι οι μισθοί».

Η κριτική που ασκείται είναι ότι ο Ομπάμα θα έπρεπε να μιλήσει για χρεοκοπίες που προκάλεσε το υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Είναι γεγονός ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης προκαλεί τώρα, στην Αμερική, μια χρεοκοπία κάθε 30 δευτερόλεπτα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να οδηγήσει στο να χάσουν το σπίτι τους 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πολίτες. Ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτήν την οικονομική καταιγίδα και, αυτή τη στιγμή, έχουν δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, αρκεί μια κακοτυχία -ένα ατύχημα, μια αρρώστια, ένα διαζύγιο, η απώλεια μιας εργασίας- για να γίνουν ένας από τα σχεδόν 46 εκατομμύρια ανασφάλιστων ή τα εκατομμύρια εκείνων που έχουν υγειονομική περίθαλψη, αλλά που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό που έχουν.

«Ασαφές σχέδιο»

Οι Ρεπουμπλικάνοι του καταλογίζουν ροπή... προς τον σοσιαλισμό, ασάφεια προς τις προθέσεις του. Ακόμη και μετά από αναρίθμητες συνεντεύξεις και δημόσιες ομιλίες, το 60% των πολιτών λέει ότι δεν πιστεύει ότι ο Ομπάμα έχει σαφές σχέδιο και ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του, το 77% λέει ότι η μεταρρύθμιση ή θα τους έπληττε ή δεν θα είχε καμιά επίπτωση στη ζωή τους. Ολες αυτές οι αγωνίες μπορεί να ξεπεραστούν μόλις δώσει το Κογκρέσο ένα τελικό νομοσχέδιο, γιατί μέχρι χθες ήταν αναγκασμένος να πουλήσει ένα προϊόν που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ομως, η δύναμη της πειθούς του Ομπάμα μπορεί απλώς να έχει προσδιορισμένα όρια. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι υποφέρουν από τη χειμάζουσα οικονομία και τις πολλές αλλαγές (ή, τουλάχιστον, το φόβο της αλλαγής), τους προσφέρει μια καινούργια, μεγάλη αλλαγή. Σε έναν απρόβλεπτο κόσμο, πώς μπορεί να κρατήσει υποσχέσεις σχετικά με ένα τόσο τεράστιο καινούργιο πακέτο πολιτικών;*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ