Έντυπη Έκδοση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ Η «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ» ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Sun»... κεραυνός εν αιθρία

Μια τελευταία ζαριά με αέρα «πολεμιστή» έριξε ο Γκόρντον Μπράουν υποσχόμενος να σταθεί στο πλευρό των «στριμωγμένων οικονομικά μεσαίων τάξεων», να φτιάξει ξενώνες για έφηβους μητέρες και να κάνει δημοψήφισμα για εκλογική μεταρρύθμιση, χωρίς να έχει προβλέψει ότι θα ξημέρωνε η επομένη, που η εφημερίδα «Sun» θα ανακοίνωνε ότι στρέφει την υποστήριξή της στους Συντηρητικούς.

«Επειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία η κυβέρνηση των Εργατικών έχει χάσει τον δρόμο της», έγραψε στο κεντρικό άρθρο η εφημερίδα του Μέρντοχ, εξηγώντας τη «στροφή» της στους Συντηρητικούς (φωτ. Reuter) «Επειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία η κυβέρνηση των Εργατικών έχει χάσει τον δρόμο της», έγραψε στο κεντρικό άρθρο η εφημερίδα του Μέρντοχ, εξηγώντας τη «στροφή» της στους Συντηρητικούς (φωτ. Reuter) Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε στη συνέχεια να υποβαθμίσει τη σημασία της... άρσης της επικοινωνιακής στήριξης από τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Βρετανίας, αλλά το γενικότερο κλίμα δεν φαίνεται να ευνοεί τις προσπάθειές του.

Πλήγμα

Αναμφίβολα, ένα σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του Γκόρντον Μπράουν να αναστρέψει το κλίμα (και τις προβλέψεις) και να τα καταφέρει στις επόμενες εκλογές κατάφερε η εφημερίδα «Sun», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία της Βρετανίας, ανακοινώνοντας χθες ότι στρέφει στο εξής την υποστήριξή της προς το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα, που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοχ, έχει ένα ιστορικό κατά περίπτωση μετατοπίσεων προς την πλευρά του διαφαινόμενου νικητή των εκλογών. Είχε στρέψει την υποστήριξή της προς τους Εργατικούς στις εκλογές του 1997, λίγο πριν από την πρώτη από τις τρεις διαδοχικές νίκες του Τόνι Μπλερ.

«Αντίο» με Σέξπιρ...

Μία μόλις μέρα μετά την ομιλία του Γκόρντον Μπράουν στο συνέδριο των Εργατικών η «Sun» ανακοίνωσε την αλλαγή «πλεύσης» της: «Επειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία η κυβέρνηση έχει χάσει τον δρόμο της», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα, που έχει ως πρωτοσέλιδο φωτογραφία του Μπράουν μ' ένα λογοπαίγνιο πάνω στον τίτλο πρώιμου έργου του Σέξπιρ, του «Αγάπης Αγώνας Αγονος» (κάτι σαν... «Εργατικών Αγώνας Αγονος»).

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε στη συνέχεια να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο από την απώλεια υποστήριξης της «Sun», τονίζοντας ότι στις εκλογές αποφασίζει ο βρετανικός λαός και όχι μια εφημερίδα.

«Πιστεύω ότι εκείνο που θέλει και περιμένει ο κόσμος από τις εφημερίδες είναι να δημοσιεύουν τις ειδήσεις», είπε, επιχειρώντας να επισημάνει τα όρια της επιρροής που ασκεί ο Τύπος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία