Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ «ΠΕΡΙΜΕΝΕ» Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΩ Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΗΡΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΩΣ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΩΣ ΤΟ 2014

Καψώνι με την παράταση για τα πειραγμένα στατιστικά

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε χθες στη σύνοδο της ευρωζώνης να αγοράσει χρόνο στο θέμα των ελλειμμάτων, δίνοντας ορισμένα δείγματα γραφής. Το κλίμα, όμως, ήταν ιδιαίτερα βαρύ και πολλές χώρες καθώς και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια άσκησαν έντονη κριτική κατά της χώρας θέτοντας επί τάπητος θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνομιλεί στο περιθώριο του Eurogroup με τον Κύπριο ομόλογό του Χαρίλαο Σταυράκη Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνομιλεί στο περιθώριο του Eurogroup με τον Κύπριο ομόλογό του Χαρίλαο Σταυράκη Ο υπουργός σκιαγράφησε στους εταίρους το σχέδιο προϋπολογισμού και διευκρίνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση κατά 3,3 μονάδες του δημοσιονομικού ελλείμματος στα τέλη του 2010, εκ των οποίων 1 μονάδα προσωρινού χαρακτήρα. Η διόρθωση υπολογίζεται σε 60% φόροι και 40% δαπάνες, είπε ο υπουργός, για τον οποίον, όμως, η έναρξη της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρέπει να «πνίξει» την ανάπτυξη. Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο θα γίνει η αξιολόγηση του νέου προϋπολογισμού στο Ecofin και τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η μετάβαση της Ελλάδας στο άρθρο 104 παραγρ. 9 που σημαίνει «στενή επιτήρηση» και θα αποφασιστεί η χρονική περίοδος προσαρμογής, δηλαδή η παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες το νέο πρόγραμμα σταθερότητας.

Σφοδρές επικρίσεις

Μετά την παρέμβαση του υπουργού, ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία επέκριναν σφόδρα την Ελλάδα για την κοινοποίηση παραποιημένων στοιχείων στις Βρυξέλλες στο θέμα των ελλειμμάτων. Μάλιστα, η Ολλανδία ζήτησε να επιρριφθούν ευθύνες και ενδεχομένως ποινές από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις. Θέμα αξιοπιστίας έθεσε και ο Χοακίν Αλμούνια.

Πάντως, η Επιτροπή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Αύριο, θα προτείνει στο Ecofin να παραταθεί η προθεσμία κατά ένα χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ για Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία, λόγω της ύφεσης που διανύουν οι εν λόγω χώρες. Για την Ελλάδα δεν προτείνει τίποτε.

Περισσότερα θέλει η Γαλλία

Ετσι, η προθεσμία για τη Γαλλία παρατείνεται στο 2013 και για τις Ισπανία-Ιρλανδία στο 2014. Το Παρίσι γκρινιάζει, διότι ζήτησε διετή προθεσμία και ελπίζει ότι θα ανατρέψει την πρόταση της επιτροπής στο Ecofin. «Η Γαλλία δεν συμφωνεί» με την πρόταση της επιτροπής, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Για την ανατροπή της πρότασης του Χοακίν Αλμούνια θα πρέπει να σχηματιστεί ειδική πλειοψηφία υπέρ του γαλλικού αιτήματος στο Συμβούλιο Υπουργών.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα οι χώρες για τις οποίες κινήθηκε την άνοιξη του 2008 η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με την ένταξη στο άρθρο 104 παραγρ. 7. Η επιτροπή, λοιπόν, αποφάσισε να ικανοποιήσει, έστω εν μέρει για τη Γαλλία, τα αιτήματα των 3 αυτών χωρών για παράταση της προθεσμίας, αφήνοντας προς το παρόν εκτός παιχνιδιού την Ελλάδα, η οποία ζητεί παράταση 3-4 χρόνια. Πού οφείλεται αυτή η διάκριση; Στο γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή φορά -2004 και 2009- εμφανίζεται να κοινοποιεί παραποιημένα στοιχεία για τα ελλείμματα στις Βρυξέλλες.

Αυτό που καταλογίζουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα είναι ότι όχι μόνο επέτρεψε στα ελλείμματα να φθάσουν στα ύψη, αλλά κοινοποιεί συνεχώς λανθασμένα στοιχεία. Αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι η πολιτική και τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε κράτους-μέλους, ασχέτως κυβερνήσεων. Οπως δήλωσε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας «πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία» των ελληνικών στοιχείων. Και πρόσθεσε: «Είχαμε την αφέλεια να πιστέψουμε ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πέσαμε έξω»... Μία ένδειξη του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για την «ελληνική περίπτωση».

Ετσι το μόνο που προτίθεται να κάνει προς το παρόν η Επιτροπή είναι να αποφασίσει αύριο τη μετάβαση της Ελλάδας στο 104 παρ. 8Μ, το οποίο είναι τυπικό αλλά προετοιμάζει τη μετάβαση στο 104 παρ. 9, που σημαίνει «στενή επιτήρηση». Για το θέμα της παράτασης, βλέπουμε το Φεβρουάριο... *

Τρισέ: Κάντε ανεξάρτητη την ΕΣΥΕ

«Κόκκινη κάρτα» και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα για την αναξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet μιλώντας χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη (στον ΑΝΤ1) εμφανίστηκε επικριτικός με τη χώρα μας, γιατί, όπως είπε, με τα αναξιόπιστα σταστιστικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς, υπονομεύει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή μετά την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ. Παράλληλα τόνισε ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει θεσμικά, προκειμένου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας. Για το τι μέλλει γενέσθαι ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ήταν κατηγορηματικός. «Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια πολύ σοβαρή διόρθωση. Τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστούν έτσι», είπε. Για το πρόβλημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες θεσμικές προσαρμογές, προκειμένου η Στατιστική Υπηρεσία να λειτουργεί ανεξάρτητα ώστε τα στοιχεία που θα παρέχει να είναι αξιόπιστα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση

....