Έντυπη Έκδοση

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΔΑΠΑΝΩΝ

Ο σκληρός δεκάλογος εξευμενισμού της Κομισιόν

Το στρίμωγμα της Ελλάδας για την αναξιοπιστία των στοιχείων που κοινοποιεί στις Βρυξέλλες για το ύψος των ελλειμμάτων συνεχίστηκε και χθες στο Συμβούλιο Ecofin, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Μέχρι και καταλογισμό ευθυνών σε όσους παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία ζήτησε στο Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Μέχρι και καταλογισμό ευθυνών σε όσους παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία ζήτησε στο Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Οι «27» υιοθέτησαν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου ειδική παράγραφο για την Ελλάδα στην οποία αναφέρονται τα εξής : «Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τα νέα προβλήματα που παρουσιάζονται στις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές. Και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επειγόντως μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ε.Ε. στις πληροφορίες της ΕΣΥΕ και στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο.

«Υποχρέωση του ελληνικού κράτους»

Ζητεί από την Επιτροπή να δημοσιεύσει έκθεση πριν από τα τέλη του 2009. Την καλεί, επίσης, να υποβάλει προτάσεις για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για το εν λόγω θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει σοβαρά και γρήγορα το πρόβλημα (των στατιστικών στοιχείων) και θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τα οποία έχουν στόχο να καταστεί τελείως ανεξάρτητη η ΕΣΥΕ, βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση».

Η αναξιοπιστία, λοιπόν, των ελληνικών στοιχείων, που φαίνεται ότι συνεχίζεται από το 2004, έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό τους κοινοτικούς. «Πρέπει να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» για τις ελληνικές στατιστικές, δήλωσε πηγή από το στενό περιβάλλον του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, για την οποία «αποτελεί χρέος του ελληνικού κράτους να πάρει τα αναγκαία μέτρα». Τι μέτρα μπορεί να πάρει η Επιτροπή; Να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, όπως έκανε και το 2004.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε για τα εξής:

1 Την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ σε συνδυασμό με το πόρισμα που θα εκδώσει ανεξάρτητη επιτροπή για την καταγραφή της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Στη διαδικασία καλείται να συμβάλλει και η Eurostat.

2 Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 12,7% του ΑΕΠ σε 9,4% στα τέλη του 2010, με τη λήψη κατά 50% διαρθρωτικών μέτρων.

3 Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

4 Τη μη ανανέωση των stages.

5 Επανεξέταση των βραχυπρόθεσμων μη μονίμων συμβολαίων. Γενικά, αυστηρή περικοπή των δημόσιων δαπανών.

6 Την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών.

7 Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

8 Την κίνηση διαδικασίας για την εξέταση από μηδενική βάση της κατάρτισης προϋπολογισμού.

9 Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

10 Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, αρχής γενομένης με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Καταλογισμό ευθυνών ζήτησε ο Ολλανδός

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός παρατήρησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση από τις υπόλοιπες χώρες» στο θέμα των ελλειμμάτων. Και αυτό διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε αποτελεσματικά μέτρα κατά τους τελευταίους 6 μήνες και «προσπάθησε να αποκρύψει μέχρι την τελευταία στιγμή» την πραγματική κατάσταση των ελλειμμάτων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ του καταλογισμού ευθυνών «όπου υπάρχουν» , όπως ζήτησαν ορισμένοι εταίροι και ιδίως ο Ολλανδός υπουργός. Χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα κόστους δανεισμού». «Είμαστε εδώ για μαραθώνιο και όχι για σπριντ», είπε ο υπουργός.

**Αναφερόμενος στον ρόλο της Eurostat, στην οποία ασκήθηκε έντονη κριτική το 2004 με αφορμή την απογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι «η κριτική αυτή παραμένει» και για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το 2009, αλλά «προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα». Από το περιβάλλον του Χ. Αλμούνια, όμως, υποστηρίζεται ότι ο επίτροπος ζήτησε από τους «27» ήδη από το 2004 να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στη Eurostat, ώστε οι έλεγχοι των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών να είναι πιο αποτελεσματικοί. Το Ecofin, όμως, δεν ικανοποίησε πλήρως το αίτημα του επιτρόπου και συνεπώς οι κινήσεις της Eurostat είναι περιορισμένες. Η Επιτροπή αναμένεται να επανέλθει στο αίτημά της...

Αντίθετα, προτείνει για τις χώρες αυτές παράταση της προθεσμίας κατά ένα χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Η Γαλλία ζητεί επίμονα διετή παράταση, αλλά το αίτημά της προσκρούει στις αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών.

** ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Αδυναμία είσπραξης φόρων...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα τη μετάβαση της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγρ. 8 του συμφώνου σταθερότητας, που αποτελεί ένα σκαλί παραπάνω στο πλαίσιο της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα και οδηγεί στο άρθρο 104. παράγρ 9, το οποίο σημαίνει «αυστηρή επιτήρηση».

Στο κείμενό της η Κομισιόν αναφέρει ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ έναντι 3,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη και θα υπερβεί το 12% το 2009. Αντιστοίχως το δημόσιο χρέος έκλεισε το 2008 στο 99,3% του ΑΕΠ και αναμένεται να φτάσει το 102,6 το 2009».

Η επιδείνωση αυτή, αναφέρει η Επιτροπή, οφείλεται στο ότι «τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες». Αυτό το αποδίδει «στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι δεν δίνονται στους πολίτες κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς»... Αναφέρεται ακόμη στο κείμενο ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Μετεξεταστέα η ελληνική οικονομία

....