Έντυπη Έκδοση

Τα εμπόδια στην «απελευθέρωση» της αγοράς

Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΠΩΛΗΣΗ φαρμάκων, ψωμιού και βενζίνης από σουπερμάρκετ, νομικές υπηρεσίες δίχως ελάχιστες αμοιβές, κατάργηση της υποχρέωσης παράστασης δικηγόρου, δικαίωμα δημιουργίας εταιρειών ταξί, άρση των περιορισμών εισόδου στις εταιρείες οδικών μεταφορών, είναι λίγες από τις ανατροπές που μπορεί να φέρει στην ελληνική οικονομία η σχεδιαζόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Η κυβέρνηση ξεκινάει τις επόμενες ημέρες τον κοινωνικό διάλογο, πιστή στη δέσμευσή της απέναντι στις Βρυξέλλες για «αποφασιστικά μέτρα». Η ατζέντα, όμως, δεν περιορίζεται σε όσους κλάδους υποχρεούμαστε βάσει κοινοτικής νομοθεσίας να «ανοίξουμε» (η γνωστή οδηγία Μπολκεστάιν), αλλά απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Δηλαδή επεκτείνεται και σε συμβολαιογράφους, ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ, φαρμακεία, βενζινάδικα κ.λπ. Στη λίστα προστίθενται και κλειστές αγορές, όπως αεροδρόμια, πλοία, αρχαιολογικοί χώροι, κεντρικές αγορές, γήπεδα και θέατρα.

Το δύσκολο έργο έχουν αναλάβει δύο υπουργεία: το Οικονομικών έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών και το Οικονομίας το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών είναι το πιο επείγον χρονικά, καθώς στις 28 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας. Ωστόσο, πλέον έχει χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος που η Ελλάδα ελπίζει σε περίοδο χάριτος από την Ε.Ε. (αν θέλει να τηρήσει το γράμμα του νόμου, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωδικαστήριο, καθώς παρακωλύει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών).

Ακόμη η κατάσταση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο:

1 Δεν έχει καν ενσωματωθεί η οδηγία στο ελληνικό δίκαιο, αφού το νομοσχέδιο παραμένει στη Βουλή, καθώς το «πρόλαβαν» οι πρόωρες εκλογές. Η νέα κυβέρνηση, έχοντας ρίξει προς το παρόν το βάρος σε άλλα θέματα, δεν έχει προχωρήσει στις τροποποιήσεις που πιθανόν θέλει να κάνει. Αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους, αλλά η ψήφιση νόμου δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα αφού για να εφαρμοστεί απαιτούνται δεκάδες υπουργικές αποφάσεις.

2 Δεν έχουν δημιουργηθεί τα Κέντρα Ενιαίας Εξυπηρέτησης, τα οποία θα λειτουργούσαν σε 16 ΚΕΠ ανά την Ελλάδα. Το μόνο που υπάρχει ακόμη είναι τα ανάλογα κέντρα στις νομαρχίες (των οποίων η τύχη δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αν δηλαδή θα ενσωματωθούν ή θα εκπληρώνουν άλλο ρόλο). Πολλοί από τους εργαζόμενους σε αυτά παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου. Ονομάζονται Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) και λειτουργούν από το 2001, ενώ το προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις έργου που ανανεώνονται.

3 Η κυβέρνηση κατήργησε όλες τις επιτροπές που λειτουργούσαν εντός των υπουργείων, για να κριθεί η αναγκαιότητά τους, καθώς πολλές δεν είχαν πραγματικό αντικείμενο. Ετσι, όμως, σταμάτησε να συνεδριάζει και η επιτροπή που είχε συσταθεί -με μεγάλη χρονική καθυστέρηση- το καλοκαίρι, για να ολοκληρώσει την καταγραφή των νόμων που εμποδίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών (screening) και οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία

....