Έντυπη Έκδοση

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΥΨΗΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Και στο βάθος ...παράταση

«Οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» για να στηριχθεί η ανάπτυξη, υποστηρίζει η Κομισιόν στο, κατά τα λοιπά ιδιαίτερα αυστηρό, πόρισμα, με το οποίο θα εισηγηθεί την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας την είσοδο της Ελλάδος σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης.

Πιέσεις μέχρις εκεί που αντέχει η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να δεχτεί στο Ecofin της Τετάρτης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου Πιέσεις μέχρις εκεί που αντέχει η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να δεχτεί στο Ecofin της Τετάρτης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου Το κλίμα για την Ελλάδα στη συνάντηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικό, με τους υπουργούς κάποιων κρατών να θέλουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητα των κοινοτικών κανόνων.

Ωστόσο, η Κομισιόν, η οποία επίσης υιοθετεί σκληρό ύφος για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις της χώρας, φαίνεται ότι επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Αφήνει «ζωντανό» το ενδεχόμενο να λάβει παράταση 3-4 ετών, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Η Επιτροπή παραδέχεται στο πόρισμά της ότι λόγω της ύφεσης η μείωση του ελλείμματος δεν θα είναι εύκολη (θα είναι χαμηλότερες οι εισπράξεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών). Το σημαντικότερο, θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κάποιες δημόσιες δαπάνες για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, η Επιτροπή επιθυμεί αυτή τη φορά να λάβει σαφείς διασφαλίσεις ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που υπόσχεται. Μάλιστα έχει ήδη ζητήσει -και θα λάβει από τις εθνικές Αρχές- λίστα με πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των δαπανών.

Πίεση μέχρι εκεί που αντέχουμε

Πιστεύει όμως παράλληλα, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να «πιεστεί» πιο πολύ από αυτό που αντέχει η οικονομία της, η οποία έχει βυθιστεί σε ύφεση και θα παραμείνει υπό αυτές τις συνθήκες και το 2010. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η θέση αυτή έχει ειδική αξία, αφού τον Φεβρουάριο η ίδια ομάδα τεχνοκρατών θα συντάξει το επόμενο «πόρισμα», αυτό που θα εισηγείται τα έτη προσαρμογής.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό και τα πιθανά επιπλέον μέτρα προσαρμογής στους ομολόγους του και να τους πείσει για την επιτυχία τους, ώστε να αποφύγει σκληρές δηλώσεις που ίσως πυροδοτήσουν νέα όξυνση στην αγορά ομολόγων. Την Τετάρτη θα επικυρωθεί το πόρισμα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έλαβε ανεπαρκή μέτρα προσαρμογής», βάζοντας την Ελλάδα στο άρθρο 109 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

Απλώς ...προθάλαμος

Η μετάβαση καθ' εαυτή δεν έχει ειδική σημασία, αποτελεί απλά τον προθάλαμο του άρθρου 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης της Ε.Ε., δηλαδή της σκληρής επιτήρησης. Η Ελλάδα θα είναι το μόνο κράτος της Ε.Ε. που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση για δεύτερη φορά και η Γερμανία είναι το μόνο άλλο κράτος που είχε ενταχθεί στο παρελθόν. Συνεπάγεται διαρκή (μηνιαίο λέει η κυβένηση) έλεγχο των δημοσιονομικών στοιχείων αλλά και -το κυριότερο- το δικαίωμα της Κομισιόν να επιβάλλει συγκεκριμένης αξίας αλλά και είδους μέτρα προσαρμογής.

Εδώ είναι το σημείο-«κλειδί», αφού αν ζητήσει από την Ελλάδα αυτό που θέλουν κάποια κράτη του Βορρά, δηλαδή προσαρμογή-«σοκ» και μάλιστα με «υπαγορευμένες» παρεμβάσεις στις δαπάνες, τότε αναιρείται το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ετσι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, αποτελεί θετική εξέλιξη η κοινοτική επισήμανση περί ανάγκης διατήρησης δαπανών και λογικής υστέρησης εσόδων λόγω ύφεσης.

Οπως εξηγούν, η Κομισιόν ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη μέγιστη προσαρμογή 2% του ΑΕΠ ετησίως (π.χ. στην Ιρλανδία που φέτος έχει έλλειμμα 12,5% και της δόθηκε περιθώριο έως το 2014).

Η Ελλάδα ήδη από μόνη της θέτει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6% του ΑΕΠ ετησίως και με αυτό τον ρυθμό υπολογίζει ότι χρειάζεται περιθώριο έως το 2012-1013. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Ασφαλιστικό, μεταξύ τεχνοκρατικής και πολιτικής προσέγγισης

....