Έντυπη Έκδοση

Φάμπρικα φοροκλοπής από ασφαλιστικούς φορείς

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΕΧΟΝΤΑΙ 26 ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ 7 ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ φοροκλοπή εις βάρος του Δημοσίου αποκαλύπτεται ότι έκαναν ασφαλιστικά ταμεία με τη συνεργασία ελληνικών τραπεζών.

Η «Οικονομία» δημοσιεύει σήμερα:

* Εγγραφο-φωτιά, που εμπεριέχει ομολογία προέδρου ασφαλιστικού ταμείου για μη απόδοση στο ελληνικό Δημόσιο φόρων που επιβάλλονται επί των τόκων των ομολόγων και

* Στοιχεία έρευνας της «Κ.Ε.» που δείχνουν ότι η πρακτική αυτή είχε λάβει εκτεταμένη μορφή από αρκετούς οργανισμούς την περίοδο 2003-2005. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται περίπου 100 περιπτώσεις με εμπλεκόμενες επτά τράπεζες και 26 ασφαλιστικά ταμεία.

Η ομολογία καταγράφεται σε έκθεση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η οποία συνετάχθη έπειτα από έκτακτο έλεγχο το καλοκαίρι του 2009. Τον συγκεκριμένο έλεγχο διενήργησε η επιθεωρήτρια της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είχε αντικείμενο τις συναλλαγές επί κινητών αξιών (ομόλογα) που είχε πραγματοποιήσει συγκεκριμένο ταμείο.

Στην έκθεση περιγράφονται αγοραπωλησίες ομολόγων με διάφορες τράπεζες. Ο πρόεδρος του ταμείου παραδέχεται ότι «το ομόλογο πουλήθηκε πριν την ημερομηνία της αποκοπής του κουπονιού» (το κουπόνι ενσωματώνει τον τόκο) και εξηγεί ότι αυτό έγινε «για την αποφυγή φορολόγησης των φόρων».

Επίσης σε μία άλλη περίπτωση, που εμπεριέχεται στο ίδιο έγγραφο και αφορά σε συναλλαγή άλλου ομολόγου, ο πρόεδρος του ταμείου περιγράφει ότι «το ομόλογο αυτό επαναγοράστηκε την επομένη της αποκοπής του κουπονιού του τόκου» και εξηγεί ότι «η κίνηση αυτή έγινε από το ταμείο για την αποφυγή της φορολόγησης των τόκων του κουπονιού, δηλαδή απέφυγε φόρους 42.000 ευρώ».

Υπάρχουν κι άλλα τέτοια σημεία και ίσως ο άνθρωπος δεν ξέρει πόσο σοβαρά ήταν αυτά που έλεγε. Βέβαια, το εάν υπάρχουν αδικήματα όπως φοροδιαφυγής, ηθικής αυτουργίας σε φοροδιαφυγή ή ακόμα και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.

Εκτός των παραπάνω ντοκουμέντων, η «Οικονομία» προχώρησε στην επεξεργασία των στοιχείων των συναλλαγών ομολόγων σταθερού εισοδήματος (όχι των δομημένων) οι οποίες εμπεριέχονται στη δικογραφία του σκανδάλου των ομολόγων. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:

**Την περίοδο 2003-2005 περίπου 26 ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε πώληση και επαναγορά ομολόγων πάντα λίγες ημέρες πριν και μετά την ημερομηνία αποκοπής του κουπονιού, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν.

**Σε αυτό συνέβαλαν επτά τράπεζες, διεκπεραιώνοντας περίπου 100 τέτοιες συναλλαγές συνολικής αξίας (αγορές και πωλήσεις) άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονη

**Ενδεικτικά μεταξύ αυτών αναφέρεται η ταυτόχρονη πώληση και επαναγορά ομολόγου ονομαστικής αξίας 69,552 εκατ. ευρώ. Από τη μία αυτή συναλλαγή το ταμείο γλίτωσε φόρο 409 χιλ. ευρώ, καθώς οι τόκοι ανέρχονταν στο ποσό των 4,099 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα που έκανε τη συναλλαγή απεκόμισε προμήθειες 27.821 ευρώ.

**Από τις συναλλαγές της ίδιας περιόδου προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχασε φόρους άνω των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και η πρακτική πρακτική αυτή να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

....