Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Ε.Ε. μειώνει τους δασμούς εισαγωγών σε συμβιβασμό με τη Λατινική Αμερική

Τέλος στον «πόλεμο της μπανάνας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησε να περικόψει τους δασμούς στις εισαγωγές της μπανάνας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο συμφωνίας, ώστε να μπει ένα τέλος στην μακροβιότερη εμπορική διαφωνία του κόσμου.

Η συμφωνία ενδέχεται να βάλει τέλος σε έναν «πόλεμο» μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια αμέσως μετά την ίδρυση των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές μπανάνας. Οι παραγωγοί μπανάνας στη Λατινική Αμερική, θα υπόκεινται πλέον σε χαμηλότερους δασμούς για τις εισαγωγές από την ΕΕ, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας. Ταυτοχρόνως οι παραγωγοί θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με αυτούς της Αφρικής και της Καραϊβικής που δεν πληρώνουν καθόλου δασμούς.

Η τιμή που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις μπανάνες ενδεχομένως να μειωθεί κατά 12%. Οι δασμοί κατά την εισαγωγή μπανάνας, θα μειωθούν από 176 ευρώ ανά τόνο στα 148 ευρώ ανά τόνο. Περαιτέρω περικοπές θα γίνουν σε ετήσια βάση κατά τα επόμενα επτά χρόνια έως και 114 ευρώ ανά τόνο.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη Γενεύη, όπου εδρεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Οι παραγωγοί μπανάνας της Λατινικής Αμερικής, μαζί με αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι το σύστημα είναι άδικο, δεδομένου ότι ευνοεί τους παραγωγούς μπανάνας στις πρώην ευρωπαϊκές αποικίες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να καταβάλουν δασμούς.

Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από τον ΠΟΕ, που έχει χαρακτηρίσει τους δασμούς παράνομους.

Στις ΗΠΑ εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής μπανάνας που λειτουργούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Del Monte και η Dole.

Η κίνηση αυτή θα φέρει σε πιο μειονεκτική θέση τις βιομηχανίες μπανάνας στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό (γνωστές ως χώρες ΑΚΕ), που δεν πληρώνουν δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλές από τις οικονομίες αυτών των χωρών βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή μπανάνας και εξαρτώνται από τους δασμούς της ΕΕ που τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται ένα πακέτο αποζημίωσης για της χώρες ΑΚΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή αγορά μπανάνας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με εισαγωγές 5,5 εκατ. τόνων, πέρυσι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Λατινική Αμερική

....