Έντυπη Έκδοση

Διάλογος σε μαύρη τρύπα

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ», Η ΓΣΕΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΥΨΟΥΣ 750 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΝΤΟΣ 30ΕΤΙΑΣ

«ΜΟΛΥΒΙΑ κάτω» αποφάσισαν στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, εγκαταλείποντας ημιτελή τη μελέτη για τα κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα του ασφαλιστικού, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος.

Η απόφαση ελήφθη σε ηγετικό επίπεδο, μετά τα πρώτα στοιχεία της μελέτης (ουσιαστικά πρόκειται για την επικαιροποίηση της έκθεσης του 2005), που έδειχναν ότι τα οικονομικά του συστήματος αγγίζουν την χρεοκοπία.

Το αναλογιστικό έλλειμμα υπολογίζεται στα 750 δισ. ευρώ (τρία σημερινά ΑΕΠ), και μάλιστα με ορίζοντα την 30ετία και όχι την 50ετία, με βάση την οποία γίνονται συνήθως αυτές οι μελέτες. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και αν πρόκειται για το δυσμενέστερο σενάριο της μελέτης που ξεκίνησε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το οποίο -στην πορεία- εγκατέλειψε, σημαίνει ότι το σύστημα θα επιβαρύνεται τα επόμενα χρόνια με 25 δισ. ευρώ κατ' έτος ή με το 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Η συνολική δαπάνη για συντάξεις φέτος έφθασε το 13,7% του ΑΕΠ και μόλις το 6,5% του ΑΕΠ (17,7 δισ. ευρω) προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Κοντολογίς, η μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έδειχνε ότι τα επόμενα χρόνια το συνταξιοδοτικό κόστος θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς ο προϋπολογισμός θα κληθεί να πληρώσει, πέραν της τριμερούς χρηματοδότησης (1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, 2,2% στον ΟΓΑ, 0,6% σε ΔΕΗ και ΟΤΕ) και επιπλέον 10% του ΑΕΠ. Με αυτά τα στοιχεία δηλαδή, φέτος το έλλειμμα θα έφτανε στο κολοσσιαίο 22,7% του ΑΕΠ.

Η μελέτη της ΓΣΕΕ πάγωσε από τον κίνδυνο (;) να κατηγορηθεί η εργατική συνομοσπονδία ότι «ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης, επιταχύνοντας τις αποφάσεις για δραματικές ανατροπές στο ασφαλιστικό». Ετσι, η εργατική συνομοσπονδία συνεχίζει να μετέχει στον διάλογο για το ασφαλιστικό, ρίχνοντας το βάρος στην πρόβλεψη για νέους πόρους υπέρ του συστήματος. Η εργατική πλευρά ζητεί ακόμη την πρόβλεψη πόρων υπέρ των ταμείων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (και την εκκλησιαστική) και δεκάδες ακόμα πηγές.

Τι προτείνεται

Στα μέτρα που πρότεινε ο κ. Λοβέρδος για την ενίσχυση των εσόδων, προβλέπεται και η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του «τζίρου» των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων. Ακόμη:

* Η τριμερής χρηματοδότηση (επιχείρηση, εργαζόμενος και κράτος). Ωστόσο το Δημόσιο θα εξαντλεί τη συμμετοχή του στην καταβολή του κοινωνικού μέρους της σύνταξης (διαχωρισμός ανταποδοτικής).

* Η μόνιμη ρύθμιση των καθυστερημένων εισφορών στα ταμεία.

* Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

* Ο περιορισμός της σπατάλης στα φάρμακα (έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο).

* Η χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των παροχών προς μετανάστες από την Ε.Ε.

* Η ένταξη στο σύστημα 150.000 μεταναστών.

* Η σταδιακή μείωση της «μαύρης» εργασίας.

* Η ενιαία ρύθμιση για την εργασία των συνταξιούχων.

* Η καθιέρωση ενός περισσότερο ανταποδοτικού συστήματος, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν κίνητρο (υψηλότερη σύνταξη) για περισσότερες ημέρες ασφάλισης.

* Ο κ. Λοβέρδος έθεσε και το θέμα των εσόδων (υπέρ των ταμείων) από τη φορολογία, αλλά συναντά αντιδράσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

....