Έντυπη Έκδοση

Χρυσή τομή για τη διαδοχική ασφάλιση

ΕΤΗΣΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ 1,7 ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ωρίμανσης 1,7% επί των αρχικών αποδοχών για κάθε έτος που μεσολάβησε από τη διακοπή της ασφάλισης στο πρώτο ταμείο και μέχρι την αίτηση συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα, θα προσαυξάνεται ο συντάξιμος μισθός στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Σε αυτή τη χρυσή τομή καταλήγει ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αναφορικά με τη ρύθμιση του θέματος της διαδοχικής ασφάλισης που αφορά πάνω από 2,5 εκατ. ασφαλισμένους, οι οποίοι, όταν συνταξιοδοτούνται, λαμβάνουν έως και 30% μικρότερες αποδοχές σε σχέση με όσους έχουν διανύσει το σύνολο του εργασιακού τους βίου σε ένα ταμείο. Τιμωρούνται, δηλαδή, γιατί επέδειξαν επαγγελματική κινητικότητα αλλάζοντας ασχολία, κάτι που τους οδήγησε στην ασφάλιση σε διαφορετικά ταμεία.

Με την προωθούμενη αλλαγή θεραπεύεται ένα μέρος αυτής της αδικίας, καθώς η πλήρης εξίσωση στην παρούσα φάση κρίνεται εξαιρετικά ακριβή για τα ταμεία. Το μέτρο θα καλύψει όσους βγουν σε σύνταξη μετά τη δημοσίευση του νόμου (το αργότερο το Φεβρουάριο).

*Το 2009 συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές (μία από κάθε κυβέρνηση) για την άρση των αδικιών αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ο λόγος ήταν πως όταν με τον προηγούμενο νόμο 3232/04 (Ρέππα) είχε επιχειρηθεί βελτίωση των αποδοχών στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλεπόταν ότι τη σύνταξη τη δίνει ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας αλλά οι αποδοχές από την αρχική εργασία δεν «ωριμάζουν». Βελτιώνονται μόνο κατά το ποσοστό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).

*Ετσι, όμως, δεν περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους κλαδικούς μισθούς, οι τριετίες και τα επιδόματα. Αυτή είναι η πηγή του «κακού»: όταν επέλθει ο «συνταξιοδοτικός κίνδυνος» (έξοδος από την ενεργό υπηρεσία) ο πρώτος ή οι προηγούμενοι ασφαλιστικοί φορείς δίνουν μικρό ποσό για τις εισφορές που είχε πληρώσει ο ασφαλισμένος για την εργασία του πριν από πολλά χρόνια.

Η καλύτερη λύση

Σύμφωνα με ειδικούς, η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα θα ήταν το τελευταίο ταμείο να αποδίδει τη σύνταξη με βάση το καταστατικό του και να έρχεται αρωγός ο αρχικός φορέας καλύπτοντας το μέρος της σύνταξης (κλάσμα) που αντιστοιχεί στα διανυθέντα σε αυτό έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, να ζητηθεί από το ταμείο όπου ασφαλίστηκε πέντε χρόνια της ζωής του ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται με 33 έτη ασφάλισης να πληρώσει το 15% της σύνταξης όπως την υπολόγισε ο τελευταίος φορέας. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε διαφορά στις αποδοχές όσων παίρνουν σύνταξη από ένα ταμείο και όσων εισπράττουν από πολλά ταμεία.

Αν γίνει, όμως, αυτό το ΙΚΑ, που πάντα δίνει κύρια σύνταξη ίση με το 2% των συντάξιμων αποδοχών (οι τελευταίες προκύπτουν από το μέσο όρο της καλύτερης 5ετίας) για κάθε χρόνο ασφάλισης θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα στους ασφαλισμένους που έχουν ένσημα στο ταμείο αλλά τελικά συνταξιοδοτούνται από τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Αυτό γιατί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών δίνει έως και 3,5% για κάθε χρόνο (με βάση τις εισφορές της ασφαλιστικής κλάσης).

Να σημειωθεί ότι η μετακίνηση από τη θέση του μισθωτού (ασφάλιση στο ΙΚΑ) στη θέση του ελεύθερου επαγγελματία-ασφαλισμένου στο ΤΕΒΕ είναι η πλέον συνηθισμένη επαγγελματική (μετα)κίνηση, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με δεδομένο ότι το κόστος μιας τέτοιας λύσης είναι μεγάλο, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λοβέρδος, Κουτρουμάνης και ο γενικός γραμματέας Στ. Μιχαλάκος) προσανατολίζεται στη θέσπιση ετήσιου συντελεστή ωρίμανσης 1,7% για τα παλαιά ένσημα. Αυτό το ποσοστό θα αφορά το σύνολο των ετών από τη διακοπή της ασφάλισης στον έναν (αρχικό) φορέα μέχρι την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Εξυπακούεται ότι αυτός ο συντελεστής θα λειτουργήσει αθροιστικά πάνω στις μεταβολές που θα επιφέρει στον αρχικό μισθό ο υπάρχων πληθωρισμός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

....