Ηλεκτρονική Έκδοση

Στις 400.000 ευρώ το αφορολόγητο για τον φόρο κατοχής ακινήτων

Όλες οι αλλαγές σε φόρους, μισθούς και συντάξεις

Ελαφρύνσεις για εισοδήματα εώς 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις από αυτό το όριο και πάνω φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα

Τελευταία ενημέρωση:

Επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 40 χιλ. ευρώ, αλλά και ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών. Η αναδιανομή των φορολογικών βαρών αποσκοπεί και στην αντιστάθμιση των απωλειών από τις περικοπές σε μισθούς. Η εισοδηματική πολιτική, που ανακοινώθηκε παράλληλα με το φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει μείωση μεικτών αποδοχών έως 5,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσω του περιορισμού επιδομάτων. Το μπαράζ των κυβερνητικών ανακοινώσεων ολοκληρώθηκε με τη δημοσιοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Βασικός στόχος των αλλαγών, η αύξηση του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, ώστε να φτάσει από τα 61,4 στα 63,4 μέχρι το 2015.

Φορολογική πολιτική

Η νέα φορολογική κλίμακα που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, φέρνει επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ αλλά και ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα έως 35 χιλ. ευρώ και οριακή μείωση του φόρου (έως 50 ευρώ ετησίως) για τα εισοδήματα από 35 έως 40 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι έχοντες εισόδημα άνω των 60 χιλ. ευρώ, καθώς γι' αυτούς η ετήσια επιβάρυνση ξεκινά από τα 650 ευρώ και φτάνει στα 1.350 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 75 χιλ. ευρώ.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου (παραμένει στις 12.000 ευρώ) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονται με φόρο 10% επί του υπολοίπου (δηλαδή επί του ποσού των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν). Για όσους συγκεντρώσουν αποδείξεις και πέραν του ποσού που θα τους ζητείται, παρέχεται η δυνατότητα για πρόσθετη φορολογική έκπτωση έως 300 ευρώ. Σημειώνεται πως στην συλλογή αποδείξεων, θα περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών εκτός των λογαριασμών τηλεφώνων (κινητής και σταθερής), ενέργειας, ύδρευσης και εκτός των αποδείξεων που αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος όπως ιατρικές δαπάνες, ενοίκια και ασφάλιστρα. Οι λογαριασμοί των κοινοχρήστων θα συμπεριλαμβάνονται στις αποδείξεις.

Καταργείται κάθε μορφής αυτοτελής φορολόγηση, αλλά και οι φοροαπαλλαγές που δεν αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (περισσότερα, εδώ).

Ο φόρος ακινήτων θα ενεργοποιηθεί από τις 400.000 ευρώ και πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Θα επιβαρυνθούν οι έχοντες πολλά ακίνητα καθώς για ακίνητα αξίας άνω των 800.000 ευρώ θα προβλέπεται συντελεστής 1% (περισσότερα, εδώ)

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διαχωρίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων σε διανεμόμενα και μη. Τα διανεμόμενα κέρδη (δηλαδή τα μερίσματα) θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Η επιχείρηση θα προεισπράττει και θα αποδίδει στην εφορία το 40% των μερισμάτων ως προκαταβολή και στη συνέχεια ο μέτοχος θα πρέπει να εμφανίζει τα μερίσματα στη δήλωσή του προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Για τα μη διανεμόμενα κέρδη και με στόχο να αυξηθούν οι επενδύσεις, προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% σταδιακά αρχής γενομένης από τα κέρδη του 2010 (περισσότερα, εδώ)

Σειρά μέτρων λαμβάνονται για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία με εξαίρεση τις καταθέσεις. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα διενεργούνται μέσω τραπέζης (περισσότερα, εδώ)

Εξαγγέλθηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (περισσότερα, εδώ).

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Προβλέπει σημαντική επιβάρυνση στην τιμή της αμόλυβδης, κατά 14,3 λεπτά για κάθε λίτρο. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θααυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 934 εκατ. ευρώ (περισσότερα, εδώ).

Εισοδηματική πολιτική

Το δεύτερο σκέλος των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών αφορούσε στη "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική για το 2010, μέσω της οποίας η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Προβλέπει το καθολικό πάγωμα των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ και την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, μέτρα που "μεταφράζονται" σε μηνιαία απώλεια εισοδήματος για τους δημόσιους υπαλλήλους από 18 έως 345 ευρώ. Ανάλογες θα είναι οι περικοπές και για τα μέλη της κυβέρνησης και τους γραμματείς υπουργείων (περισσότερα, εδώ)

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας ως προτεραιότητα την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και την απαγόρευση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Προβλέπονται επίσης η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε σε βάθος δεκαετίας να υπάρχουν μόνο τρία (Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών),η αύξηση ορίων ηλικίας γυναικών στο Δημόσιο από το 2013 και η θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Θεσμοθετείται βασική σύνταξη, με τα χρήματα που θα καταλήγουν στις τσέπες των φορολογούμενων να αυξάνονται, ανάλογα με τις εισφορές που κατέβαλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα (περισσότερα, εδώ)

Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Η νέα φορολογική κλίμακα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει οκτώ φορολογικά κλιμάκια, διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και επιβολή του ανώτατου συντελεστή 40% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

► Για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ, συντελεστής 0%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.001 ευρώ, έως τις 16.000 ευρώ, συντελεστής 18%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 16.001 ευρώ, έως τις 22.000 ευρώ, συντελεστής 24%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 22.001 ευρώ, έως τις 26.000 ευρώ, συντελεστής 26%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 26.001 ευρώ, έως τις 32.000 ευρώ, συντελεστής 32%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 32.001 ευρώ, έως τις 40.000 ευρώ, συντελεστής 36%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 40.001 ευρώ, έως τις 60.000 ευρώ, συντελεστής 38%

► Για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.001 ευρώ, συντελεστής 40%

Αποδείξεις

Οι χαμηλόμισθοι με αποδοχές έως και 6.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να συλλέξουν αποδείξεις.

Οι έχοντες εισόδημα από 6000 έως 12.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Οι έχοντες εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Δηλαδή, φορολογούμενος με αποδοχές 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 9.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν είτε ηλεκτρονικά, είτε σε ειδικό φάκελο ο οποίος θα αποστέλλεται στις ΔΟΥ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια, ώστε μελλοντικά όλα τα καταστήματα να είναι απευθείας συνδεδεμένα με την εφορία και οι φορολογούμενοι να απαλλαγούν από την ανάγκη συλλογής αποδείξεων.

Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ, οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Για τα εισοδήματα του 2011 και εξής η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με υπουργική απόφαση ορίζεται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για την συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).

Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Αρμόδιες Επιτροπές Εκτίμησης Εμπορικών Αξιών ανά έτος εκτιμούν και δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Φορολόγηση της εκκλησίας

Η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας φορολογείται όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού. Ομοίως φορολογούνται και τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

47 σχόλια

41 Ο/Η ΜΑΡΙΑ έγραψε: (πριν 9 έτη)
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΥ 32% ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 26.000-32.000 Ε ΚΑΙ 36% ΑΠΟ 32.000-40.000 Ε ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ 38% ΚΑΙ 40% ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ 60.000 Ε.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 40.000 Ε,ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ.
42 Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Φίλτατε Προς τον ....λογιστή Γιάννη,
Δεν θα σου επιτεθώ για να εικάσω τι είσαι και πως τη βγάζεις καθαρή σε ένα κράτος μπάχαλο, ούτε φυσικά θα σου πω τι είμαι και πως τα περνάω, δεν εχω διάθεση να σε πείσω για τίποτα.
Η αριθμητική πάντως δεν απαιτεί πτυχίο λογιστή.
Είναι πεντακάθαρο ότι αν βρίσκεσαι στην κατηγορία 30000-40000 και συγκεντρώνεις τις αποδείξεις που απαιτουνται δεν θα πληρώσεις παραπάνω.
Ακόμα και αν έχει κάποιος 50000 εισόδημα αν συγκεντρώσει 20000 σε αποδείξεις πληρώνει τα ίδια που θα πλήρωνε με τη προηγούμενη κλίμακα.
Σε μεγαλύτερα εισοδήματα υπάρχει επιβάρυνση. Αν ανήκεις λοιπόν σε αυτούς καλώς δυσανασχετείς, αν όχι τότε τζάμπα αγανακτείς.
Μη βιάζεσε να βγάλεις συμπεράσματα... δε χρειάζονται προσωπικές αιχμές σε σχόλια που αφορούν αριθμητικές πράξεις...
43 Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αν έχω καταλάβει σωστά τότε ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων με κάποιο τρόπο θα συνεχίχουν να αφαιρούνται από το εισόδημα.
Μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι περισσότεροι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι ωφελούνται αλλά ας περιμένουμε να δούμε τις τελικές ρυθμίσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα.
44 Ο/Η για τον κ. Γιαννη έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τουλαχιστον σου δινουν καλο μισθο για το εργο που επιτελεις για λογαριασμο του "σοσιαλιστη" γιωργακη;
ή μηπως σε διορισανε προσφατα και βγαζεις την υποχρεωση;

Κακομοιρε, οσο αφαιμαζε η ΝΔ τον μισθωτο και συνταξιουχο αλλο τοσο τον αφαιμαζει και η "σοσιαλιστικη" σου κυβερνηση, ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Δεν χρειαζεται να μας κανεις τον λογιστη, φυσικα το καταλαβαινουμε οτι θα πληρωνει ο μικρομεσαιος τα ΙΔΙΑ με οσα πληρωνε περισυ, ΑΛΛΑ ΨΗΦΙΣΕ γιωργακη γιατι του ειπε οτι θα ειναι καλυτερα (αυξησεις μισθων, μειωση φορων κλπ).

Εσυ να δουμε ποτε θα καταλαβεις οτι σε δουλευουνε ψιλο γαζι οι του κομματος σου!
45 Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Γράφεις σαν φανατικός, και προφανώς δεν εχεις επιχειρήματα, συνεχίζεις να απαντάς στα νούμερα με προσωπικους χαρακτηρισμούς και εικασίες για το τι είμαι εγώ και τι είσαι εσύ.
Βάλε τη λογική σου να δουλέψει και θα δεις οτι κρίνεις επιπόλαια και ανθρώπους και προθέσεις.
Δεν υπερασπίζομαι ούτε Γιωργους ουτε Αντώνηδες ούτε παλιότερα Κωστάκηδες.
Να κρίνεις, αν θες, αυτά που ο αλλος γράφει και οχι οτι χωρις σκέψη νομίζεις ότι πρεσβεύει...
46 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Απάντηση σε πολλούς που δεν καταλαβαίνουν.

Η μητέρα μου πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. Πέρσι πλήρωσε 1.900 Ευρώ. Πρόπερσι, 1.100, γιατί είχε έκπτωση από νοσοκομειακά έξοδα.
Όταν της ζητούν αποδείξεις 7.200, σημαίνει 600 Ευρώ το μήνα, ΧΩΡΙΣ σε αυτά να περιλαμβάνοντα οι λογαριασμοί ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή, 600 Ευρώ το μήνα πρακτικά ΜΟΝΟ από Σούπερ-Μάρκετ!
47 Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Γιώργο,
βιάστηκα πριν και έκανα λάθος, καλό θα ήταν να εφαρμόζω πρώτα εγώ τις συμβουλές μου.
Στην προηγούμενη κλίμακα τα 24000 μας δίνουν
12000*0%=0
12000*25%=3000€
Στην προτεινόμενη για το 2010
12000*0%=0
4000*18%=720
6000*24%=1440
2000*26%=520
Αν δε μαζέψει καμία απόδειξη θα έχει +720 δηλαδη
3400€ δηλαδή 400€ περισσότερα οπότε έχεις δίκιο. Για να μην έχει πρόσθετη επιβάρυνση με την νέα κλίμακα θα πρέπει να μαζέψει τουλάχιτον 4000€ σε αποδείξεις.
Πάντως η μητέρα σου θα έχει κάποιες πρόσθετες ελαφρύνσεις γιατί όπως είπες πλήρωσε πέρσι 1900€, εκτός αν δεν περιλαμβάνεις και τη παρακράτηση που της έγινε και στην ουσία πλήρωσε από τη σύνταξη της.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ανθρωποι δεν καταναλώνουν με τον ίδιο τρόπο. Στην περίπτωση που μπορούν προσφέρουν, βοήθεια, χαρτζηλίκια κλπ και πηγαίνουν περισσότερο σε λαικές αγορές οπου δεν μπορουν να ζητήσουν απόδειξη.
Γιώργο, το πιθανότερο είναι να συμπληρώσει τις αποδείξεις που θα τις λείπουν από άλλους που θα τους περισσεύουν.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 47

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Νεά βάρη στα λαϊκά εισοδήματα βλέπει το ΚΚΕ
ΣΥΡΙΖΑ: «Τσουνάμι» λεηλασίας των εργαζομένων τα νέα μέτρα
Ν.Δ.: «Κυβερνητικές παλινωδίες στην οικονομική πολιτική»
Σύμφωνη η Ν.Δ. με τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

....