Έντυπη Έκδοση

Ευρωομόλογο «ψηφίζει» ο Σόρος

Την πολλαπλή έκδοση ευρωομολόγων εγγυημένων από τις χώρες-μέλη του ευρώ θεωρεί ο Τζορτζ Σόρος ως καλύτερη λύση για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας.

Σε άρθρο του στους χθεσινούς Financial Times, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι λόγω του υψηλού spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά η Ελλάδα αδυνατεί να επωφεληθεί ενός εκ των σημαντικότερων πλεονεκτημάτων που της πρόσφερε η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, αυτό της πρόσβασής της σε φθηνό χρήμα. Υποστηρίζει ότι αν το spread διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδο των περίπου 300 μονάδων βάσης, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον πραγματικό κίνδυνο να μην καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα οτιδήποτε κι αν πράξει.

Θεωρεί ότι «η περισσότερο αποτελεσματική λύση θα ήταν η από κοινού έκδοση και εγγύηση ευρωομολόγων για την αναχρηματοδότηση για παράδειγμα του 75% του δημόσιου χρέους της που λήγει, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, αφήνοντας την Αθήνα να χρηματοδοτήσει τις υπόλοιπες ανάγκες της με τον καλύτερο τρόπο που αυτή μπορεί». Αυτό, όπως λέει, θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού και θα ήταν εφάμιλλο με τη χορήγηση δανείου σε δόσεις από το ΔΝΤ.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι πολιτικά αδύνατο στην παρούσα φάση, αφού η Γερμανία δεν επιθυμεί να «βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη» για τους «άσωτους» εταίρους της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική

....