Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο όρος «Μεγάλη Ύφεση» επισημοποιείται στον «μπούσουλα» του Associated Press

Η μακροβιότερη και βαθύτερη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ των τελευταίων 70 ετών καθιερώθηκε ως η «Μεγάλη Ύφεση» από το πρακτορείο Associated Press.

Το AP Stylebook Online γνωστοποίησε στους συνδρομητές του αυτό το μήνα ότι ο όρος «Μεγάλη Ύφεση» (Great Recession) θα χρησιμοποιείται επίσημα για να περιγράψει την οικονομική κάμψη που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007.

Η καταχώριση θα δημοσιευτεί επίσης στην έντυπη έκδοση του Associated Press Stylebook όταν εκδοθεί, μαζί με “μερικές δεκάδες ακόμα όρους”, όπως επεσήμανε ο David Minthorn, συντάκτης και εκδότης του εγχειριδίου. 

Το βιβλίο, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1953 και έκτοτε εκδίδεται ετησίως. Αποτελεί βασικό εγχειρίδιο στις αίθουσες σύνταξης και  τις σχολές δημοσιογραφίας και ανά έτος καταγράφει νέους όρους που αφορούν από την οικονομία μέχρι τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 50.000 το 2009, ενώ η online του έκδοση έχει ακόμα 24.000 χρήστες.

Το γεγονός ότι το εγχειρίδιο συμπεριέλαβε τον όρο «Μεγάλη Ύφεση» είναι "σημείο εκκίνησης" για να καταστεί επίσημος όρος αναφορικά με αυτήν την πρόσφατη περίοδο, υποστήριξε ο Grant Barrett, εκδότης λεξικού, συγγραφέας για γλωσσικά θέματα και δημοσιογράφος.

Ωσόσο ο ίδιος και ορισμένοι ακόμα λεξικογράφοι παρουσιάζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την χρονική περίοδο της ένταξης του όρου, επισημαίνοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες περιόδους οικονομικής ύφεσης και ότι ακόμη και στην παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 ο όρος “Great Depression” (Μεγάλη Ύφεση) χρησιμοποιήθηκε ευρέως, πολλά χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα πάντως με το Associated Press, ο όρος χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ πέρσι που έγινε σαφές ότι ήρθε η ώρα να γίνει επίσημος. Έρευνα του Lexis/Nexis ανακάλυψε ότι όρος χρησιμοποιήθηκε 1.443 φορές τον περασμένο μήνα και 9.446 φορές το τελευταίο έτος.

Ο όρος «Μεγάλη Ύφεση» ευνοήθηκε επίσης από εταιρείες και πολιτικούς.

“Σε όλη τη χώρα, την περίοδο των διακοπών, οι Αμερικανοί, που έχασαν τις δουλειές τους κατά τη Μεγάλη Ύφεση, ψάχνουν για δουλειά”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα στις 16 Δεκεμβρίου, ζητώντας από τους νομοθέτες έγκριση για οικονομικό πακέτο βοήθειας 154 δισ. δολαρίων. “Αυτό που σήμερα αποκαλούμε Μεγάλη Ύφεση είναι διαφορετικό από προηγούμενες υφέσεις”, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Loews, James Tisch στις 8 Φεβρουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές.

Οι εκδότες του AP Stylebook πραγματοποιούν κάθε χρόνο συνάντηση για να συζητήσουν τις καταχωρίσεις νέων όρων, όπως επισημαίνει ο David Minthorn. Κάθε αλλαγή που συμφωνείται, γίνεται άμεσα στην ηλεκτρονική έκδοση και στη συνέχεια προστίθεται στην έντυπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση να συμπεριληφθεί ο όρος “Μεγάλη Ύφεση” πάρθηκε σχετικά γρήγορα χάρη στην τόσο ευρεία χρήση της φράσης.  “Κάποιους όρους τους συζητάμε για πολλά χρόνια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία

....