Έντυπη Έκδοση

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ... ΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Μην οδηγείτε στο «ανεξέλεγκτο»

Ψέκασαν με δακρυγόνα και τους τυφλούς!

Τις κόκκινες γραμμές των συνδικάτων απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και το Ασφαλιστικό, όπου αναμένεται η επόμενη αφαίρεση δικαιωμάτων, αναμένεται να θέσει η ΓΣΕΕ στο συνέδριο της εργατικής συνομοσπονδίας που αρχίζει την επόμενη Πέμπτη.

Μετά και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική απεργία της 11ης Μαρτίου, τη δεύτερη εντός τριών εβδομάδων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να διατυπώσουν με κατηγορηματικό τρόπο τα όρια πέραν των οποίων η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Και αυτά τα όρια αναμένεται να τεθούν τόσο στο εισοδηματικό όσο και στο Ασφαλιστικό. Και αυτό καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το περιεχόμενο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσει άκρως επιβαρυντικά απέναντι στις συνταξιοδοτικές προσδοκίες των απασχολουμένων και έτσι θα επιβαρύνει το γενικότερο πολιτικό κλίμα.

«Ας μη νομίζουν μερικοί ότι βρήκανε παπά και θα θάψουν και ζωντανούς», ήταν η προειδοποίηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου από την εξέδρα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως.

Η κινητοποίηση της 11ης Μαρτίου ήταν το ίδιο, αν όχι πιο μαζική από την αντίστοιχη της 24ης Φεβρουαρίου. Πιθανότατα η προσέλευση των μελών της ΠΑΣΚΕ να ήταν υψηλότερη και αυτό φαινόταν από τη συμμετοχή στο χώρο της συγκέντρωσης μπροστά από την εξέδρα των συνδικάτων (Πατησίων και Λ. Αλεξάνδρας). Αντιθέτως η συμμετοχή στην απεργία ήταν κατά τι μικρότερη, αφού πολλές ΔΕΚΟ (υπο)λειτούργησαν και στις εφορίες η συμμετοχή στην απεργία ήταν μάλλον αναιμική. Το κλίμα εξάλλου το έδωσαν οι πρόεδροι την τοπικών συλλόγων των δασκάλων οι οποίοι απέρριψαν πρόταση, της ΠΑΣΠ μάλιστα, που διατηρεί την πλειοψηφία στο διοκητικό συμβούλιο της ΔΟΕ, για 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Το «φίδι» της πορείας

Ως προς τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το ΠΑΜΕ κατέληγε στην Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, κατά μήκος της Πατησίων από το Πολυτεχνείο και νοτιότερα προς την Ομόνοια, στη Σταδίου, στο Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου ήταν γεμάτα από διαδηλωτές. Μερικά από τα συνθήματα ήταν «Κατέβα κάτω υπουργέ να δεις πώς αγωνίζονται τα ρετιρέ» και «Δεν είμαστε αριθμοί στις στατιστικές τους, θα γίνουμε εμπόδιο στις πρακτικές τους».

Το ΠΑΜΕ, το οποίο κινητοποίησε μαζικά τις δυνάμεις του, είχε ξεκινήσει πρώτο την πορεία από τα Χαυτεία, ενώ από το Πεδίον του Αρεως το κεντρικό πανό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατέβηκε την οδό Ηπείρου και διά της 3ης Σεπτεμβρίου ανέβηκε τη Σταδίου.

Την έκοψαν στα δύο

Ακολούθως, στις πρώτες αψιμαχίες στη Σολωμού και Πατησίων οι αστυνομικές δυνάμεις «έκοψαν» την πορεία στη μέση. Αλλά αν τα συνδικάτα κατηγορούν τους προβοκάτορες για τη δημιουργία μεμονωμένων επεισοδίων, απορίας άξιον είναι γιατί τα μπλοκ των Μηχανικών τους Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) και της Ομοσπονδίας υπουργείου Οικονομικών παρέμειναν στο χώρο των μικροεπεισοδίων, αν και βρίσκονταν στην Πατησίων προς την Ομόνοια. Δεν είχαν αποκλειστεί, αλλά βρίσκονταν από την πλευρά στην οποία έπρεπε να πορευτούν. Ισως να πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο να κάνουμε χάζι στις εθνικές οδούς όταν γίνεται ένα τρακάρισμα...

Στη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια (βλέπε άλλες στήλες), ενώ ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Θ. Βασιλόπουλος ρητά καταδίκασε τη βία και τους τραμπουκισμούς κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Ωστόσο οι σχέσεις ΠΑΣΚΕ-Αυτ. Παρέμβασης έχουν τραυματιστεί και σε προσωπικό επίπεδο. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ άρχισαν να αποχωρούν όταν στην εξέδρα έλαβε τον λόγο ο κ. Βασιλόπουλος, ενώ ο Α. Τσίπρας δεν επισκέφθηκε αυτή τη φορά τη ΓΣΕΕ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Για το ίδιο θέμα
Είπα, είπα, ξείπα - δεν υπάρχει τσίπα
Δακρυγόνα, θραύσεις, εμπρησμοί, συλλήψεις
Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Παλιάνθρωποι

....