Ηλεκτρονική Έκδοση

Κριτική από τον πρώην καγκελάριο σε Γερμανία - Οίκους αξιολογησης - ΜΜΕ για τους χειρισμούς τους

Χέλμουτ Σμιτ: Αδύναμη και ανίκανη η Ε.Ε. μπροστά στην ελληνική κρίση

Κεραυνούς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης και Τύπου για τους χειρισμούς τους σε σχέση με την ελληνική κρίση χρέους εξαπέλυσε ο ο πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ, στο περιθώριο της βράβευσής του από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ευρώπης, λέγοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι ανώδυνη, αν τη συγκρίνει κανείς με την κατάσταση της Ευρώπης το 1944 ή το 1914.

"Ήταν γνωστό από τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση χρέους. Αλλά άφησαν να περάσει ο καιρός με φλυαρίες και φιλολογίες, χωρίς να αναλάβουν δράση", είπε ο ιστορικός ηγέτης της Γερμανίας. Χαρακτήρισε σοβαρό λάθος το πλήθος δηλώσεων, τους τελευταίους τρεις μήνες, εκτιμώντας ότι όλα έπρεπε να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Όσον αφορά στις ευθύνες των Βρυξελλών, τόνισε ότι "οι δυσκολίες της Ελλάδας μεγεθύνθηκαν τεχνητά από το γεγονός ότι η Ε.Ε. αποδείχτηκε αδύναμη - θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα και ανίκανη να δράσει".

Ο πρώην καγκελάριος άσκησε έντονη κριτική και σε μερίδα του Γερμανικού Τύπου, λέγοντας πως "το πράγμα έγινε τεχνητά δυσκολότερο με την προσέλκυση της προσοχής της κοινής γνώμης και τα φτηνά δημοσιεύματα των εφημερίδων, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, πολύ ανόητα". Άφησε αιχμές και για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι "τρελαίνουν τις αγορές, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος επί της ουσίας"

Εκτίμησε ότι έπονται και άλλες οικονομικές δυσκολίες για τη γηραιά ήπειρο, αλλά και τις ΗΠΑ και τόνισε ότι μεγάλος κερδισμένος είναι η Κίνα. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, δεδομένου ότι διανύουμε μια μεγάλη περίοδο ειρήνης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

11 σχόλια

11 Ο/Η sorikos έγραψε: (πριν 9 έτη)
ute o smit ute i merkel ftene egine afto pu epanalamvanate edo ke 5 xiliades xronia trogomaste moni mas afti tin fora den fagothikame me ta opla ala pios tha fai ta perisotera lefta afto to evlepan i vrikolakes oti i elines dinamonun ke piasane pali tin efkeria na mas dosun sfaliara ke otan sinelthume meta ikosi xronia pali sfaliara tha fame otan imaste aplisti
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 11

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Απογοήτευση Ντ' Εσταίν για τις ευρωπαϊκές παλινωδίες

....