Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ 2,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Ψαλίδι» 5 δισ. ευρώ ετησίως στις συντάξεις με διαφορικές εξισώσεις

Με στόχο την περικοπή του 2,5% του ΑΕΠ ή σχεδόν 5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ασφαλιστικό.

Σε μείωση των υψηλών συντάξεων κατά 13% στοχεύει το σχέδιο των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη Σε μείωση των υψηλών συντάξεων κατά 13% στοχεύει το σχέδιο των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης, θα παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο ύψος των συντάξεων και στα όρια ηλικίας, μέσω του οποίου περικόπτονται έως κατά 13% -κυρίως οι υψηλές- συντάξεις. Ακολούθως, θα δώσουν περιθώριο 20 ημερών στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση, ώστε το σχέδιο να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ασφαλιστικό προβλέπει:

1 Διπλό ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης. Για τα ίδια έτη ασφάλισης θα υπάρχει διαφοροποίηση αναλόγως των αποδοχών. Για παράδειγμα, με 15 έτη ασφάλισης και μισθό 800 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) θα είναι 0,7%, ενώ για μισθό 1.200 ευρώ γύρω στο 1% για κάθε έτος ασφάλισης. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% και θα κλιμακώνονται μέχρι το 2,5% για 40 έτη ασφάλισης.

2 Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές της καλύτερης 10ετίας το 2018, τα 5 έτη με βάση το ισχύον σύστημα και τα υπόλοιπα με το νέο.

Επικαιροποίηση με ...ΑΤΑ και αυξήσεις

Οι εισφορές θα επικαιροποιούνται με βάση τις αναπροσαρμογές στις καταβαλλόμενες εισφορές στη 15η ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ, όπου, εκτός από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, περιλαμβάνονται και οι μισθολογικές αυξήσεις.

3 Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται με τη συνταξιοδότηση (και όχι στο 65ο έτος, κάτι που θα σήμαινε «οικονομίες» της τάξης των 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο).

Με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς, η βασική σύνταξη θα αποτελεί περίπου το 15% για τις υψηλές συντάξεις των 2.773 ευρώ (ανώτατο σημερινό πλαφόν το οποίο δεν τροποποιείται), ενώ για τις χαμηλές συντάξεις των 550 ευρώ η βασική σύνταξη θα είναι ο κορμός (έως και 70% των συνολικών αποδοχών θα καταβάλλεται από το κράτος).

230 ευρώ ΕΚΑΣ ώς το 2018

4 Το ΕΚΑΣ παραμένει «παγωμένο» στα 230 ευρώ μέχρι το 2018. Στη συνέχεια, και με βάση το νέο σύστημα, θα διαμορφωθεί με νέα κλίμακα 50, 100 και 150 ευρώ, που θα δίνονται σε ακραίες περιπτώσεις και για τη διόρθωση αδικιών.

5 Οι (νέοι) δημόσιοι υπάλληλοι από το 2013 και μετά θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Στους ήδη υπηρετούντες θα δοθεί η δυνατότητα να ζητήσουν, οργανωμένα μέσω της ΑΔΕΔΥ, την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ με δύο κίνητρα:

α) Τα όρια των γυναικών να μην αυξηθούν δυσανάλογα, αλλά μόνο στα επίπεδα των μητέρων του ιδιωτικού τομέα (στο 55ο με ανήλικο -στην ηλικία των 50 ετών-, όπως τροποποιήθηκε η διάταξη με τον ν. 3655/08) και

β) Να μην τροποποιηθεί ο χαρακτήρας της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων από κοινωνική, που είναι στην ουσία της, σε επαγγελματική, που αυθαίρετα και χωρίς επαρκή υπεράσπιση από την Ελλάδα αποφάσισε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

6 Σε διαφορετική περίπτωση, τα όρια ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο θα αυξηθούν από το 2011 και θα ανέλθουν στα επίπεδα των ανδρών μέχρι το 2013 (κατά συνέπεια, η αναπροσαρμογή θα γίνει με ρυθμό 1-3 έτη τον χρόνο). Τα όρια των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων με 35ετία θα αυξηθούν από το 58ο στο 60ό (κάτι που θεσμοθετήθηκε το 2008 για τον ιδιωτικό τομέα και θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, με την προσθήκη ενός 6μήνου τον χρόνο). Τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας για τους προ του 1983 παραμένουν (35 χωρίς όριο ηλικίας κ.ά.), καθώς και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, αλλά με μείωση των αποδοχών κάτω του 64%, από 70% σήμερα.

Διπλή απασχόληση, διπλή ασφάλιση

7 Οσοι έχουν διπλή απασχόληση θα υποχρεούνται και σε διπλή ασφάλιση. Αφορά μηχανικούς, γιατρούς κ.ά. που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας προ του 1993.

8 Οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα περιοριστούν στο 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης (το μεσοδιάστημα από το 2012 και μέχρι το 2018, όταν θα ισχύσει το νέο σύστημα), ενώ από το 2013 οι συντάξεις του ΤΣΠΕΑΘ θα πέσουν στο 70% (από 80% σήμερα αλλά αυτό ισχύει μόνο για το τμήμα του συντάξιμου μισθού μέχρι τα 1.800 ευρώ. Κατά τα λοιπά οι συντελεστές του Ταμείου είναι κατά πολύ χειρότεροι του ΙΚΑ, αφού περιορίζονται έως το... 24%).

9 Στις περιπτώσεις διαδοχικής σύνταξης, οι αρχικές αποδοχές (Ταμεία μισθωτών) θα αναπροσαρμόζονται κατά 0,06% το έτος (και θα πολλαπλασιάζονται επί 1,8 για την 30ετία, από την τελευταία ημέρα ασφάλισης στο αρχικό Ταμείο). Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου.

Εισφορά 3% σε συντάξεις 1.400-1.900 ευρώ

10 Από την 1η Αυγούστου θα μπει εισφορά 3% για ποσά κύριας σύνταξης από 1.401 ευρώ έως 1.900, ποσοστό 5% για ποσά από 1901 έως 2.400 ευρώ και ποσοστό 7% για μεγαλύτερα ποσά (διπλές συντάξεις κ.λπ.). Τυχόν εργασία συνταξιούχου του Δημοσίου σημαίνει αναστολή της σύνταξης για δικαιούχους κάτω των 55 ετών και περικοπή του 70% για ποσά αποδοχών άνω των 850 ευρώ για μεγαλύτερους. Δεν χορηγείται καμία νέα ισόβια σύνταξη ανύπαντρης κορασίδας (δικαίωμα από τον θανόντα πατέρα δημόσιο υπάλληλο). Και οι συντάξεις του Δημοσίου περικόπτονται κατά 6% (από 4,5%) για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (ισχύει στον ιδιωτικό τομέα).

Το οικόσιτο προσωπικό (καθαρίστριες, κηπουροί, οικιακοί βοηθοί κ.ά.) θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με βάση κουπόνι που θα αγοράζει ο (ευκαιριακός) εργοδότης και στο οποίο θα εμπεριέχεται το «ένσημο». Το κουπόνι θα ρευστοποιείται από τον εργαζόμενο στο ΙΚΑ ή στις τράπεζες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Όλες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

....