Ηλεκτρονική Έκδοση

Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος

Ζ. Κ. Γιούνγκερ: «Οι αγορές αντιδρούν παράλογα στα ευρωπαϊκά χρέη»

Κανένας κίνδυνος για το ευρώ, σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρόεδρος του Eurogroup καταλόγισε παράλογη αντίδραση στις αγορές απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ευρωζώνης, τονίζοντας πως αν και ανησυχεί για την υποχώρηση του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

"Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων ,που πρέπει να ακολουθήσουμε ,αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο" δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών,Ναότο Καν.

"Υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης. Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξασθένηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οφείλεται στους φόβους ότι θα υπάρξει κάμψη στην ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωζώνης."

Οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν. Τόνισε, δε, «ανησυχώ για την ταχύτητα με την οποία πέφτει το ευρώ, όχι από το τρέχον επίπεδο ισοτιμίας του».

Από την πλευρά της η Κίνα εκτιμά ότι η κρίση του ευρώ-που πυροδοτήθηκε από τα μονομερή μέτρα της Γερμανίας κατά των κερδοσκόπων- ενισχύει την παγκόσμια αβεβαιότητα, γεγονός που απαιτεί παγκόσμια απάντηση. "

Η κρίση του χρέους στην Ευρώπη δεν αποτελεί πρόκληση για τις χώρες που την υφίστανται, όπως η Ελλάδα . Στην πραγματικότητα, είναι μια πρόκληση για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουάνγιαο. "Η κρίση αφορά την ανάκαμψη ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς απαιτεί κοινή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα" πρόσθεσε ο κινέζος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στην χθεσινή μονομερή γερμανική απαγόρευση του sort selling, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, Simon Tilford, επισήμανε πως οι αγορές θεώρησαν πως η κίνηση αυτή έπρεπε να έχει συλλογικό και πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και έτσι όπως προωθήθηκε από τους Γερμανούς έδειξε να γίνεται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους (λαϊκισμός). Άρα οι αγορές είναι δικαιολογημένα αβέβαιες και όχι παράλογες.

Κ. Λαγκάρντ: Δεν κινδυνεύει το ευρώ

Την πεποίθησή της ότι το ευρώ σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει εξέφρασε σήμερα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Απέρριψε δε, τους ισχυρισμούς για απόσταση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών, γεγονός που οδήγησε σε πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση

Την ίδια ώρα, αναλυτές της UBS AG και BNP Paribas SA προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή κρίση του χρέους θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ τα επόμενα χρόνια, μετά την πρόσφατη κάμψη στα χαμηλά τετραετίας.

Όπως εκτιμούν, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα πέσει στα επίπεδα του 1,10 με 1,20.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Ισοτιμίες
Για το ίδιο θέμα
«Δεν κινδυνεύει το ευρώ» λέει η Κ. Λαγκάρντ

....