Έντυπη Έκδοση

«Φούσκα» swaps απειλεί την Ιταλία

Σε ωρολογιακή βόμβα ισχύος μεγαλύτερης από αυτήν της Ελλάδας κάθεται η Ιταλία, λόγω των συμφωνιών swap στις οποίες ενέπλεξαν εκατοντάδες δήμους της χώρας κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Η Ιταλία βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ' ό,τι η Ελλάδα» προειδοποίησε χθες ο εισαγγελέας Αλφρέντο Ρομπλέντο από το Μιλάνο, όπου επαναλήφθηκε η εκδίκαση υπόθεσης «διακεκριμένης απάτης» των UBS, J.Ρ.

Morgan, Deutsche Bank, της θυγατρικής της Hypo Real Estate Depfa και 11 τραπεζιτών σε βάρος του δήμου του Μιλάνου.

Οι παραπάνω τράπεζες κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους παραπλάνησαν τον δήμο σε συμφωνία swap που πραγματοποιήθηκε το 2005 και η οποία αφορούσε δημοτικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,68 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή, που πραγματοποιήθηκε με στόχο την αναδιάρθρωση δημοτικού χρέους, οδήγησε τον ιταλικό δήμο σε ζημιές 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι 4 τράπεζες απεκόμισαν συνολικά κρυφές προμήθειες 105 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση δεν είναι η μόνη. Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά ότι η συνολική αξία των ανάλογων συμφωνιών αναδιάρθρωσης χρέους που έχουν κάνει τα κοράκια των επενδυτικών τραπεζών με την τοπική αυτοδιοίκηση της γειτονικής χώρας ανέρχεται στα 24,1 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα, περί τις 500 μικρές και μεγάλες πόλεις της Ιταλίας να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με συνολικές ζημιές 2,5 δισ. ευρώ. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ιταλία καθώς υπάρχουν πολλές φούσκες στα χέρια πόλεων, επαρχιών και περιφερειών, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα σκάσουν χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε», προειδοποίησε ο Ρομπλέντο λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση

....