Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναλυτές και τράπεζες προβλέπουν ακόμη φθηνότερο ευρώ

Η ευρωπαϊκή κρίση εξωθεί στο 1,10 - 1,20 δολάρια την ισοτιμία

Η ευρωπαϊκή κρίση του χρέους θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ τα επόμενα χρόνια μετά την πρόσφατη κάμψη στα χαμηλά τετραετίας, σύμφωνα με αναλυτές της UBS AG και BNP Paribas SA.

Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική για τις 16 χώρες - μέλη της ευρωζώνης που θα ωφεληθούν εξαγωγικά – ιδίως η Γερμανία – καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία, αντισταθμίζοντας επιπλέον το αναπτυξιακό έλλειμμα από τη δημοσιονομική λιτότητα και την καταναλωτική αυτοσυγκράτηση που προκαλούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εξαγωγές που ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει να διπλασιάσει εντός 5ετίας, θα γίνουν μάλλον λιγότερο ανταγωνιστικές.

Την θετική αυτή εκτίμηση για την ευρωζώνη διατύπωσε ο Charles Wyplosz, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Ερευνών της Γενεύης, ο οποίος τοποθετεί τη ‘δίκαιη’ τιμή του ευρώ ανάμεσα στα 1,10 με 1,20 δολάρια και πιστεύει πως «το ευρώ έχει ακόμη πολύ διάστημα να διανύσει προς τα κάτω πριν ανακάμψει».

Τις απόψεις του Wyplosz συμμερίζονται οι στρατηγικοί αναλυτές τραπεζών όπως οι UBS, , Danske Bank A/S, Royal Bank of Scotland Group Plc και Bank of America Merrill Lynch.

Οι τράπεζες αυτές προβλέπουν πως το ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 1,15 και 1,26 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ η BNP Paribas δηλώνει πως η ισοτιμία του μπορεί να πέσει κάτω από το 1 δολάρια στο Α' τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση 43 αναλυτών από το Bloomberg.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισοτιμίες
Για το ίδιο θέμα
«Δεν κινδυνεύει το ευρώ» λέει η Κ. Λαγκάρντ

....