Ηλεκτρονική Έκδοση

Περικοπή κοινοτικών κονδυλίων και απώλεια του δικαιώματος ψήφου συζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών – Από το μικροσκόπιο της Κομισιόν οι προϋπολογισμοί των χωρών.

Αυστηρότερες κυρώσεις στις χώρες με ελλείμματα προωθεί η Ε.Ε

Θέμα ελεγχόμενης πτώχευσης χωρών-μελών της Ευρωζώνης έθεσαν οι Γερμανοί - Θα μπορούσαμε να το δούμε μόνο μακροπρόθεσμα, λέει ο Ρομπάι - Όχι από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Τελευταία ενημέρωση:

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά των χωρών που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, εμφανίζοντας μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα θα προωθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Επίσης, προωθείται ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών. Θέμα ελεγχόμενης πτώχευσης ευρωπαικών χωρών, έθεσαν οι Γερμανοί. Αρνητικός εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της “task force”, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έθεσε τέσσερις στόχους για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μελλοντικές κρίσεις. Οι τέσσερις στόχοι είναι:

• να εκτελούνται με μεγαλύτερη πειθαρχία οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών. Ουσιαστικά, να ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών πριν υποβληθούν για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

• να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν ελλείμματα ανταγωνιστικότητας μεταξύ κρατών μελών

• να συσταθεί μηχανισμός διαχείρισης οικονομικών κρίσεων

• να υπάρξει αυστηρότερη οικονομική επιτήρηση αλλά και ταχύτερη παρέμβαση σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων

O κ. Ρομπάι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ποινές οι οποίες θα επιβληθούν στις χώρες που θα παραβιάζουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, ειδικά αυτόν του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, στην συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι χώρες-παραβάτες, να στερούνται μέρος των κοινοτικών κονδυλίων ή να χάνουν δικαιώματα ψήφου. Για την απώλεια δικαιώματος ψήφου, απαιτείται τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας κάτι όμως που διχάζει τα κράτη μέλη όπως δήλωσε ο κ. Ρομπέι. “Είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας. Υπάρχει όμως ισχυρή θέληση των υπουργών Οικονομικών να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπάι. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον δύο φορές ακόμη πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η “δημοσιονομική πειθαρχία” αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Αναδιάρθρωση χρέους

Ο κ. Ρομπάι ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους ή διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης σε ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Ρομπάι χαρακτήρισε μια τέτοια λύση ως “εξαιρετικά μακροπρόθεσμη”. Ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από το 3ετές πρόγραμμα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας ούτε από τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Γ. Παπακωνσταντίνου: Όχι στην ελεγχόμενη πτώχευση

Αντίθετος με το ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης, το οποίο πρότεινε η Γερμανία, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στην task force, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της εκ των προτέρων αξιολόγησης των κρατικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν, πριν την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η λογική του να υπάρχει πόρτα εξόδου" θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μία ήδη ευαίσθητη αγορά. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έκδοσης ενός ευρωομολόγου. Διαβάστε τις δηλώσεις του εδώ.

Δηλώσεις Σόιμπλε 

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρώτα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς αλλαγή συμφωνιών και μετά θα εξετάσουμε τις άλλες επιλογές που έχουμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Στενό το καλούπι της νέας ευρωζώνης
Ελληνικό «όχι» στην γερμανική πρόταση για ελεγχόμενη πτώχευση χωρών της Ευρωζώνης

....