Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο χρηματιστήριο εταιρείες διαχείρισης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων

Πωλούνται τρένα, αεροδρόμια, ταχυδρομεία και λιμάνια

Σε ιδιώτες το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το 39% των ΕΛΤΑ - προς διάθεση ακίνητα του Δημοσίου

Ένα ευρύτατο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη δημιουργία σειράς εταιρειών αξιοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων καθώς και των ακινήτων του Δημοσίου, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς. Στο πακέτο περιλαμβάνονται ακόμη η διαχείριση της Εγνατίας Οδού, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα καζίνα.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε πλήρης ιδιωτικοποιήσεις όπου κριθεί σωστό.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα διασφαλιστεί η συμμετοχή του Δημοσίου σε εταιρίες που έχουν στρατηγική σημασία ή όπου τίθεται θέμα ασφάλειας. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν θα προχωρήσουν "σε εκποίηση σε ευαίσθητους τομείς".

ΟΣΕ

Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα προωθείται η άμεση αναδιάρθρωση του Οργανισμού, ο οποίος εμφανίζει ετήσιες ζημιές 1 δισ. ευρώ και συσσωρευμένα χρέη 10 δισ. ευρώ.

Θα προβλέπει κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων, μετατάξεις προσωπικού και διαεταιρικές συμβάσεις για το κόστος προμηθειών και συντήρησης.

Προωθείται ακόμη η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή με εκχώρηση του management, εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρία ειδικού σκοπού για την ανάπτυξή τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης ενώ με την ίδια μέθοδο θα αναπτυχθούν τα εμπορευματικά κέντρα του Θριάσιου Πεδίου και της Θεσσαλονίκης.

Λιμάνια

Προωθείται πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΛΠ  αλλά και απορρόφηση των περιφερειακών λιμανιών από νέες επιχειρηματικές οντότητες οι οποίες θα εισαχθούν στο ΧΑ. Οι υπουργοί έκαναν λόγο για διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το ελληνικό δημόσιο αφού προηγουμένως γίνει μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση τους.

Αεροδρόμια

Προωθείται χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ακόμη, εξετάζεται η εισφορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρία συμμετοχών ή ακόμα και στο Χρηματιστήριο.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα αναπτυχθούν με συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης σε στρατηγικούς επενδυτές.

Συμβάσεις παραχώρησης

Θα τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός παρακολούθησης των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης (Αττική Οδός, Ρίο - Αντίρριο, Ελευθέριος Βενιζέλος). Θα προωθηθούν νέες συμβάσεις μεταξύ των οποίων για την επέκταση της Εγνατίας Οδού, για νέους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής, για τους οδικούς άξονες Κρήτης και για τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕΑ σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη.

Ύδρευση

Στην ΕΥΑΘ θα διατεθεί το 23% σε στρατηγικό επενδυτή ή μέσω του Χρηματιστηρίου (σήμερα τιο Δημόσιο έχει το 74% των μετοχών).

Στην ΕΥΔΑΠ προωθείται η πώληση του 10% (το δημόσιο έχει το 61%) αφού προηγηθεί περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου.

Ενέργεια

Στη ΔΕΠΑ προωθείται διαχωρισμός της από την ΔΕΣΠΑ και εκτίμηση της αξίας του option της ΔΕΗ για το 30% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Στη ΔΕΗ θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου στο ΔΕΣΜΙΕ και θα γίνουν παρεμβάσεις για το άνοιγμα της αγοράς χονδρικής και λιανικής.

Στα ΕΛΠΕ διατηρείται η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.

Τηλεπικοινωνίες

Προωθείται η πώληση του 39% των ΕΛΤΑ (σήμερα το Δημόσιο ελέγχει το 90%).

Στον ΟΤΕ, προς το παρόν, διατηρείται η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή και όπως επισήμανε ο υπουργός θα συζητηθεί το μέλλον του Οργανισμού με το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τη γενική συνέλευση.

Παίγνια

Στα καζίνο προωθείται πλήρης αποκρατικοποίησή τους ενώ στον ΟΠΑΠ αποφασίστηκε διατήρηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου (34%) με παράλληλη προώθηση σχεδίου νόμου που θα ρυθμίζει το διαδικτυακό στοίχημα και τις άδειες ηλεκτρονικών παιγνίων με επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία Εταιρίας Συμμετοχών στην οποία θα ενταχθούν οι πλειοψηφικές και μη συμμετοχές του κράτους σε ΔΕΚΟ με απώτερο στόχο την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στόχος είναι να υπάρχουν άμεσα έσοδα αλλά και έλεγχος των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ.

Ανάλογο σχήμα δημιουργείται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Θα δημιουργηθεί εταιρία στην οποία θα συγχωνευτούν η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Σε αυτή, θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται σήμερα άλλα υπουργεία.

Η εταιρία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο με Εταιρίες Συμμετοχών με στόχο την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

Στο ίδιο πλαίσιο, προωθείται ειδικά για τα Ξενία, η πώλησή τους, είτε μεμονωμένα είτε με τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος.

Στο σχήμα θα υπαχθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους ενώ το σχήμα, στη συνέχεια, θα μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με τη διακράτηση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου είτε του 51% είτε του 34%.

Αντίστοιχα χαρτοφυλάκια θα δημιουργηθούν για "υψηλής ποιότητας" τουριστικά ακίνητα ενώ ξεχωριστοί φορείς αξιοποίησης θα δημιουργηθούν για μεγάλα ακίνητα του δημοσίου όπως είναι το Ελληνικό και το Τατόι. Στην περίπτωση του δευτέρου, υπάρχει εταιρία αλλά είναι αδρανής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

54 σχόλια

51 Ο/Η Seville έγραψε: (πριν 9 έτη)
Δεν θα είχα αντίρρηση για το ξεπούλημα -ειδικά εδώ που φτάσαμε- αλλά:
1. Ζούμε στο Ελλαδιστάν και δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί & η θέληση να ελέγχεται ο όποιος αγοραστής για συμπεριφορές καρτέλ ή μονοπωλίου. Για παράδειγμα τα τέλη του EL VENIZELOS είναι όσο το εισιτήριο μιας εσωτερικής πτήσης. Φαντάσου να βάλει και το αεροδρόμιο προορισμού άλλα τόσα ή να πουληθεί το λιμάνι του Πειραιά και να πληρώνεις άλλο ένα εισιτήριο για λιμανιάτικα τέλη. Ας μην πούμε για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, διόδια κλπ κλπ.
2. Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δεν έχει καμία όρεξη για πραγματικές αποκρατικοποιήσεις. Γι' αυτό εφευρίσκει διάφορες μπουρδο-συμβιβασμούς όπως να κρατήσει το management ή/και το 51% και άλλα παρόμοια. Βασικά θέλει τα λεφτά και επειδή δεν μπορεί να βάλει και να εφαρμόσει κανόνες, κρατά τη διοίκηση για να βολεύει κανένα δικό του και να οδηγεί την επιχείρηση όπου εκάστοτε φυσά ο άνεμος.

Πάντως όσοι αντιδράτε στο ξεπούλημα, μη φοβάστε. Με τα μυαλά που (δεν) κουβαλάει το ΠΑΣΟΚ ελάχιστα θα γίνουν. Εξάλλου δε θέλει και κανένας ΠΑΣΟΚΟΣ να κατηγορηθεί για σκάνδαλα, να χάσει τις επόμενες εκλογές ή να τον τρέχουνε σε τίποτα εξεταστικές. Ουδείς τιμωρήθηκε διότι έβλαψε τη χώρα επειδή φοβότανε την ευθύνη να πάρει αποφάσεις.
52 Ο/Η DeltaYankee έγραψε: (πριν 9 έτη)
Οι Παπανδρέου ξεπουλάνε την Ελλάδα από το 1945. Οι βασικές υποδομές ξεπουλιούνται για να ξεχρεωθούν τα δικά τους χρέη, και χωρίς τύψεις μετατρέπουν τις επόμενες γενιές σε δουλοπάροικους.
Μετά τις τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό, ύδρευση, κτλ, ακολουθεί η παιδεία.
Κι αυτό γιατί χωρίς παιδεία μένει μόνο η δουλεία...
Το σχέδιο είναι καλοστημένο με εγγυημένο αποτέλεσμα: Ξεσηκώνεις όλο τον ανεγκέφαλο πληθυσμό της Ελλάδας εναντίον των δύστυχων ΔΥ και καθάρισες.
Φιλαράκια του ιδιωτικού τομέα που νομίζετε οτι "επιτέλους ξύπνησαν" και πουλάνε τα πάντα, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ. Σε λίγο θα ρίξουν κι εσάς στην πυρά. Και σας αξίζει, γιατί δεν καταλαβαίνετε οτι όταν καίγεται ο γείτονας θα πάρει φωτιά και ο δικός πισινός, παρά φωνάζετε μπράβο στην αρένα...

ΥΓ: Ο γράφων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ ποτέ ΔΥ. Απλά ποτέ δεν ικανοποιήθηκε με άρτο και θεάματα...
53 Ο/Η maria έγραψε: (πριν 9 έτη)
Το θέμα δεν είναι αν θα τα πουλήσουν ή όχι. Το θέμα είναι τι θα γίνουν τα χρήματα που θα εισπράξουν. Και στο παρελθόν πουλήθηκαν ΔΕΚΟ, αλλά ούτε το χρέος μείωθηκε, ούτε το έλλειμμα μειώθηκε, ούτε η χώρα είναι σε καλύτερη θέση. Αν, επιτέλους, δεν επιστρέψουν αυτά που κλέψανε όλοι, τότε και αυτά που θα πουληθούν θα γίνουν λογαριασμοί στην Ελβετία! Και προς αυτήν την κατεύθυνση του να σταματήσουν να κλέβουν δεν έχει γίνει τίποτα!!!
54 Ο/Η fotini έγραψε: (πριν 9 έτη)
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ & ΑΝΔΡΙΚΕΛΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΩΝ.ΛΕΙΠΑΜΕ ΠΟΛΛΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΑΜΕ & ΤΑ ΒΠΕΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ & ΑΠΛΩΣ ΚΟΥΝΑΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑΑΑΑ!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΒΑΤΑ & ΑΞΙΟΙ ΤΟΙΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 54

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών

....