Ηλεκτρονική Έκδοση

Ζαν Κλοντ Τρισέ γα τράπεζες: «Θα είχατε εξαφανιστεί αν δεν σας σώζαμε»

Εντονα επικριτικός για τη συμπεριφορά των τραπεζών μετά τη παγκόσμια οικονομική κρίση, εμφανίζεται σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα που κυκλοφορεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

 Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt της Κυριακής, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρει: "Όλες θα είχαν εξαφανιστεί εάν δεν τις είχαμε σώσει, αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε" λέγοντας επίσης οτι είναι ακατανόητο για τους διευθύνοντες να σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικρίνει επίσης με σφοδρότητα τις υπερβολικές αμοιβές, τα πακέτα των πριμ και τη νοοτροπία της αύξησης των κερδών σε μικρό διάστημα, στοιχεία που ελάχιστα συνάδουν με την πραγματική οικονομία.

"Αυτά δεν είναι συμβατά με τις υφιστάμενες δημοκρατικές αρχές μας".

Στην ίδια συνέντευξη, υπεραμύνεται της απόφασης που πήρε η ΕΚΤ, το Μάιο, να αγοράσει ομόλογα από χώρες μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία λέγοντας:

"Η κατάσταση ήταν πολύ δραματική. Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της κρίσης αυτή τη στιγμή".

Δηλώνει δε ότι οι κυβερνήσεις του Παρισιού και του Βερολίνου ευθύνονται κατά ένα μέρος για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία προκλήθηκε όταν η Γαλλία και η Γερμανία το 2004 παραβίαζαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

"Εύχομαι η γερμανική κοινή γνώμη να είχε αντιδράσει με την ίδια αποστροφή στην παραβίαση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας όπως αντέδρασε στην απόφαση μας να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα χωρών υπό κρίση".

Και καταλήγοντας λέει: " Οι κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες επί μήνες και επί χρόνια".

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

....