Ηλεκτρονική Έκδοση

Σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ16 για το είδος της ακολουθητέας δημοσιονομικής πολιτικής

Επίθεση Κρούγκμαν στον Άξελ Βέμπερ

Κατηγορεί τη δημοσιονομικά 'ευαίσθητη' Γερμανία για την ευρωκρίση

«Κίνδυνο για τη μοίρα του ευρώ» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, ο διάσημος οικονομολόγος και νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Επισήμανε ότι υπεύθυνες για την κρίση της ευρωζώνης είναι οι «γερμανικές ευαισθησίες» για το χρέος και τον πληθωρισμό.

"Ο Βέμπερ μπορεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό ακόμη και όταν δεν υπάρχει πληθωρισμός" δήλωσε ο Κρούγκμαν. "Με τόσο συντηρητικό πρόεδρο, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για μία επίδραση ντόμινο η οποία θα προέκυπτε από την Ελλάδα και θα απλωνόταν μέσω της Ισπανίας και Πορτογαλίας στην Ιταλία. Αυτό θα ήταν μία καταστροφή για όλους" τόνισε ο Κρούγκμαν αμφισβητώντας έτσι την υποψηφιότητα του Βέμπερ για τη θέση του Τρισέ ως προέδρου της ΕΚΤ το 2011.

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Βέμπερ ήλθε σε σύγκρουση με κορυφαίους συναδέλφους του στην ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική αγορών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ σε αντιδιαστολή με την αυστηρή αντιπληθωριστική πολιτική που ο ίδιος προτείνει.

Ο Κρούγκμαν δήλωσε πως διαβλέπει περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - από τη κοινή δημοσιονομική πολιτική έως τα συνταξιοδοτικά και υγειονομικά συστήματα της ΕΕ - ως την αναγκαία συνέπεια αυτής της κρίσης. Χωρίς ολοκληρωμένες αγορές εργασίας και φορολογίας, προειδοποίησε πως ο στόχος για τα επιτόκια της Ευρωζώνης είναι 3-4% και όχι τα σημερινά 1-2%.

"Θα προτιμούσα να δω τον πρόεδρο της ΕΚΤ να δίνει μεγαλύτερη σημασία στους κινδύνους του αποπληθωρισμού και τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης στασιμότητας, αλλά εάν αναζητάτε κάποιον που στοχεύει σε μηδενικό πληθωρισμό όταν η ανεργία αυξάνει σε 13%, τότε ο Άξελ Βέμπερ είναι σίγουρα ο σωστός άνθρωπος" τόνισε με σαρκασμό ο Κρούγκμαν. Συμπλήρωσε, δε, πως οι περικοπές 80 δισ. της Γερμανίας θα έχουν αισθητά αρνητικές επιδράσεις στις γειτονικές της χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι έσπευσαν σε διάσωση του κ. Βέμπερ χθες με δηλώσεις όπως "ο κ. Βέμπερ μπορεί να αναστηλώσει την εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ η οποία καταστράφηκε από τον κ. Τρισέ, αφού πάντα αντιστεκόταν στην τρέλα της νομισματοποίησης των χρεών" του Frank Schäffler, οικονομικού εκπρόσωπου των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ή του Jörg Kramer επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank ότι "περισσότερη σταθερότητα και όχι λιγότερη θα επιτρέψει στην ευρωζώνη την υπέρβαση της κρίσης και ο Βέμπερ προσωποποιεί την κουλτούρα αυτή που χρειάζεται η ευρωζώνη".

Θυμίζουμε πως η διατλαντική διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας σχετικά με την άσκηση επεκτατικής (ΗΠΑ) ή περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής (Γερμανία, ΕΕ16) έχει οξυνθεί μετά την επιμονή του Ομπάμα σε νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και την στροφή της Γερμανίας και των εταίρων σε μέτρα συγκράτησης των δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών που λόγω του όγκου τους πυροδότησαν την τελευταία κρίση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
«Ευρύτατη συμφωνία» Μέρκελ - Ομπάμα για την οικονομική πολιτική

....