Έντυπη Έκδοση

Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΟΔΑ

ΤΟ πλουσιότερο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό ταμείο, που δεν είναι άλλο από τον κολοσσιαίο κρατικό επενδυτικό οργανισμό της Νορβηγίας, ακούστηκε πρόσφατα και για τη ριψοκίνδυνη επιλογή του, να αγοράσει κρατικά ομόλογα των περιώνυμων PIGS του ευρωπαϊκού Νότου. (Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας).

Ο «μαύρος χρυσός» και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας. Ο «μαύρος χρυσός» και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας. Χάρη στο μεγαθήριο αυτό, που έως το τέλος του 2010 προβλέπεται να διαχειρίζεται το ισοδύναμο 453 δισ. δολαρίων και 765 δισ. δολαρίων έως το 2014, η Νορβηγία προβάλλει σαν ένας μοναδικός συνδυασμός ελεύθερης αγοράς και κρατικού παρεμβατισμού.

Η νορβηγική οικονομία μοιάζει «προμαχώνας ενός καπιταλισμού με ισχυρό κράτος πρόνοιας», παρατηρούν γλαφυρά οι ειδήμονες του αρμόδιου τμήματος επιστημονικών μελετών της CIA. Πραγματικά στην υπερβόρεια χώρα, που με το δημοψήφισμα του 1994 γύρισε τις πλάτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μένοντας στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή» εισφέρει με το παραπάνω στον κοινοτικό προϋπολογισμό, το Δημόσιο ελέγχει στρατηγικής σημασίας κλάδους, όπως των υδρογοναθράκων, με μεγάλες επιχειρήσεις, όπου το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Η Νορβηγία διαθέτει αμύθητο φυσικό πλούτο. Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι υδατοπτώσεις αποτελούν σημαντικότατη πηγή ενέργειας. Εδώ και πολλές δεκαετίες υδροηλεκτρικοί σταθμοί παράγουν το 99% του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η χώρα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη στον κόσμο αναλογία ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με τον πληθυσμό. Η αλιεία, η δασοπονία και και τα μεταλλεύματα τροφοδοτούν την ανάπτυξη ποικίλων κλάδων της ελαφράς και βαριάς βιομηχανίας από επιπλοποιία και χαρτοποιία μέχρι ναυπηγική. Με την οικονομία διασυνδέεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ερευνητικών κέντρων.

Το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 57.400 δολάρια, το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Στο 3% του ενεργού πληθυσμού ο δείκτης της ανεργίας είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Ο μαύρος χρυσός και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών, το 22% του ΑΕΠ και το 30% των δημόσιων εσόδων. Η Νορβηγία -που δεν μετέχει στον OPEC- έχει την έκτη στον κόσμο θέση στις εξαγωγές πετρελαίου και τη δεύτερη στις εξαγωγές φυσικού αεριου.

Ενας κολοσσός

Με το πλεόνασμα από τα έσοδα του Δημόσιου από τους υδρογονάθρακες χρηματοδοτείται το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων-Οικουμενικό (Statens pensjonfond-Utland/SPU), για συντομία αποκαλούμενο Ταμείο Πετρελαίου (Oljefondet). Είναι ιδιότυπο ασφαλώς συνταξιοδοτικό ταμείο, αφού κύριοι πόροι του είναι τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και όχι εισφορές ασφαλισμένων.

Αυτός ο γιγαντιαίος θεσμικός επενδυτής, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης και τέταρτο στον κόσμο, πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο μετοχικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη, το 1,78% της αξίας των επενδύσεων σε μετοχές στη Γηραιά Ηπειρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η επενδυτική πολιτική του μεγαθηρίου αυτού διέπεται και από «ηθικούς κανόνες». Ετσι αποκλείεται ή παύει η κατοχή μετοχών όλων των καπνοβιομηχανιών, των πολεμικών βιομηχανιών, καθώς και επιχειρήσεων που βλάπτουν το περιβάλλον ή περιφρονούν αξίες του ανθρωπισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Νορβηγία

....