Ηλεκτρονική Έκδοση

Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συναλλαγών και διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τις τράπεζες από το 2011

Κάρτα για όλες τις αγοραπωλησίες, αντί αποδείξεων

Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για: παροχή στοιχείων στις φορολογικές αρχές, περισσότερη ρευστότητα, χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις για περαίωση

Από το 2011 όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια κάρτας, καθιστώντας περιττή τη συλλογή αποδείξεων καθώς θα υπάρξει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Αυτό συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην από κοινού αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν πέντε πρωτοβουλίες:

-H παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ να μετατραπεί σε διάχυση ρευστότητας στην αγορά. "Πρέπει να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί  πηγαίνουν πράγματι στην οικονομία" δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών. Η κάθε τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους του δημοσίου στις τράπεζες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρός της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος, τόνισε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.

• Oι τράπεζες θα συμβάλλουν στην είσπραξη εσόδων από την περαίωση, συμφωνώντας να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα πληρώσουν αντίστοιχες οφειλές, με τη βοήθεια και των εγγυήσεων που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ, με ανάλογο πρόγραμμά του που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτο.

• Oι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, δημιουργώντας άμεσα επαγγελματικούς λογαριασμούς για κάθε επιχείρηση. Βάσει του νέου νόμου κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει ένα λογαριασμό μέσα από τον οποίο υποχρεωτικά θα διεξάγει κάθε συναλλαγή που είναι μεγαλύτερη των 1500 ευρώ.

• Συμφώνησαν επίσης για τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Το υπουργείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα κάνοντας διασταυρώσεις για να δει το τζίρο κάθε επιχείρησης. Στην κάρτα, που θα φέρει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η εν λόγω κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.

• Πέμπτον, ανακοινώθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών σε προγράμματα του Δημοσίου και κυρίως σε όσα αφορούν στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διετία 2010-11. Ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση του ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Η δημόσια δαπάνη για το ΕΤΕΑΝ μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011, ενώ αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το ΕΤΕΑΝ δεν θα δίδει πλέον μόνο εγγυήσεις, αλλά θα συμμετέχει επενδυτικά σε σχέδια ιδιωτών. Ενδεχομένως και με τη συμμετοχή τραπεζών που θα δανειοδοτούν τα έργα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

26 σχόλια

21 Ο/Η Nick έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αν θεωρούμε ότι ο Γερμανός ή Αμερικανός ή Εγγλέζος ή Γάλλος πολίτες βρίσκονται σε πιο προνομιούχο θέση από μας, θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μήπως είναι η διοικητική οργάνωση μήπως η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ενσωμάτωσή τους στην διοικητική δομή, μήπως ο αυστηρός έλεγχος των παραβατών, μήπως....μήπως...
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζουμε τα καθε λογής μέτρα με θετική διάθεση καιι ελπίδα όταν δρομολογούνται αλλά και να ασκούμε αυστηρή κριτική στο τέλος όταν αποτύχουν. Δυστυχώς εμείς έχουμε μάθει να είμαστε γενικά αρνητικοί και γκρινιάρηδες πριν καν λειτουργήσει κάτι όταν όμως αυτό αποτύχει είμαστε επιεικείς και ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους..... Απέχουμε παρασάγκες από την αθωότητα αλλά και από την ωριμότητα!!!
22 Ο/Η Βόρειος Θυμός έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το μετρο της καρτας αντι της συλλογης αποδειξεων το βρισκω εξυπνο.Γιατι η συλλογη αποδειξεων μας εχει φερει στο σημειο να παραδοσουμε στην εφορια κατα την καταθεση της φορολογικης δηλωσης πεντε μεγαλες σακουλες με αποδειξεις.Ας βρεθει υπαλληλος να τις ελεγξει!
23 Ο/Η Μάνος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Κάποτε λέγαμε ότι η τεχνολογία είναι προοδευτισμός, η πράξη όμως διδάσκει να κρατάμε 'μικρό καλάθι'.
Και συγκεκριμένα αν οι νομότυποι ιδιωτικοί και δημόσιοι μεγαλοκλέφτες εξακολουθήσουν τη λεηλασία και ο αιώνιος γνωστός-άγνωστος απλός άνθρωπος δεν μπορεί ούτε νερό να πιεί χωρίς το τσιπάκι, τότε έχουμε άλλο ένα ακόμα βήμα προς το νέο μεσαίωνα...
Οργουελικό ; Δεν νομίζω !
24 Ο/Η Α.Λ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Εντάξει παιδιά το νερό μπήκε στο αυλάκι,το επόμενο που θα ακολουθήσει θα είναι η εμφύτευση του "μικροτσιπ" στον καθένα μας όχι για τίποτε άλλο,αλλά να,ως πρόβατα που θα είμαστε και θα ανήκουμε στο μαντρί που λέγεται Ελληνικό κράτος, να μην μας χάσουνε και φύγουμε για κανένα άλλο μαντρί.Χαζοί είναι να δώσουν το άρμεγμα μας σε άλλους!
Ξυπνήστε!
Και αυτό το λέω για όσους δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους,για το πόσο καλοστημένο είναι το παιχνίδι στη σκακιέρα που λέγεται παγκοσμιοποίηση.
Δυστυχώς σ΄έναν πόλεμο το πρώτο που πρέπει να κάνει αυτός που επιτίθεται είναι να καταλύσει ότι πιο δυνατό έχει ο αντίπαλος του.
Στην περίπτωση αυτή ο δυνατότερος αντίπαλος είναι ο ελληνισμός και ότι αυτός πρεσβεύει.
Εάν λοιπόν καταφέρουν να μας λυγίσουν σε κάθε επίπεδο,οικονομικό,ηθικό,ανθρωπιστικό είτε με κάρτες είτε με μικροτσίπ είτε με οτιδήποτε άλλο, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, μιας και δεν αντιδρούμε επί της ουσίας με ότι ψυχικά αποθέματα (και οικονομικά)μας έχουν απομείνει,σ΄αυτόν τον ανελέητο πόλεμο που μας γίνεται.
Να είστε σίγουροι ότι αν λυγίσουμε εμείς τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκοσμίως.
Ελπίζω να μην πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η πάταξη της φοροδιαφυγής,απλά θα ολοκληρώσουν με μεγάλη ευκολία τα όσα εχουν σχεδιάσει!
25 Ο/Η Διονύσιος Πολλάτος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Τι θα γίνεται στην περίπτωση που μία οικογένεια έχει μόνο ένα ΑΦΜ, αλλά περισσότεροι του ενός χρειάζεται να πραγματοποιούν συναλλαγές, ακόμη και ταυτόχρονα;

Θα μας εκδίδουν και δεύτερη, τρίτη κάρτα με το ίδιο ΑΦΜ;

Παράδειγμα:
Η σύζυγος δεν εργάζεται, αλλά πραγματοποιεί αγορές με τα χρήματα της οικογένειας.
Το κράτος για να μειώσει το αφορολόγητο θέλει να δει τις αποδείξεις στο ΑΦΜ του συζύγου που εργάζεται.
Πως θα γίνεται αυτό εάν η κάρτα είναι μοναδική ?
26 Ο/Η Δ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μα τί λένε; Αλλού το φακέλωμα, όχι σε μας!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 26

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Συνολική πολιτική για τη στήριξη των μικρομεσαίων ζητά ο ΣΥΝ
ΚΚΕ: Εξαπάτηση του λαού το σύμφωνο ρευστότητας
Σύσκεψη για την «Κάρτα του Πολίτη»

....