Έντυπη Έκδοση

ΑΞΕΛ ΒΕΜΠΕΡ

«Εκαψε» τις δυνατότητες επιλογής του για την ΕΚΤ

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Αξελ Βέμπερ, τον πρόεδρο της Bundesbank που φιλοδοξεί να γίνει Τρισέ στη θέση του Τρισέ την επόμενη χρονιά. Το φαβορί για την προεδρία της ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ το επόμενο φθινόπωρο έσκαψε τους τελευταίους μήνες το λάκκο του μόνος του, λένε αρκετοί αναλυτές.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Αξελ Βέμπερ. Ο πρόεδρος της Bundesbank Αξελ Βέμπερ. Οι υπέρμετρα «ορθόδοξες» θέσεις του, ο δογματισμός και η έλλειψη διπλωματίας μείωσαν τις πιθανότητες εκλογής του στο ανώτατο πόστο της ευρωπαϊκής τράπεζας.

Χαρακτηριστική ήταν η διαφοροποίηση του από τα υπόλοιπα 21 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την περασμένη άνοιξη, όταν αποφασίστηκε η αγορά κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, ένα από τα βασικά όπλα της Ευρώπης ενάντια στην κρίση κρατικού χρέους των χωρών του Νότου και της Ιρλανδίας. Ο Βέμπερ διαφώνησε ανοιχτά με αυτή την απόφαση στις 10 Μαΐου και επανέλαβε αυτή τη διαφωνία του νωρίτερα πριν από λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη όταν υποστήριξε ότι το σχέδιο απέτυχε, αφού δεν οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Οι δηλώσεις αντανακλούν την επιθυμία του να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ευρύτερα τη θέση του για ταχεία έξοδο της ΕΚΤ από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που υιοθέτησε για να στηρίξει την οικονομία της Ε.Ε. Οι «γερμανικότατες» θέσεις του τον έφεραν σε άμεση αντιπαράθεση με τον σημερινό επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες τον «άδειασε», λέγοντας ότι αυτές δεν αντανακλούν τη θέση της ΕΚΤ και τη γενική συναίνεση.

Μια ικανότητα που θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία για τον επόμενο πρόεδρό της, με δεδομένες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Νομισματική Ενωση. Ετσι, πρόσφατα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αντιτίθεται πλέον στην εκλογή Βέμπερ και ότι υποστηρίζει τον ιταλό κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Αλλα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες για το τιμόνι της ΕΚΤ ήταν αυτά της φιλανδής κεντρικής τραπεζίτριας Ερκι Λιικάνεν, του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς και του Ολλανδού Νουτ Βέλινκ. Απ' ό,τι φαίνεται και εδώ η απόφαση θα ληφθεί έπειτα από σκληρό παζάρι και συμβιβασμούς κυρίως μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ετσι, η πιθανότητα το χαρτί Βέμπερ να έχει καεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, οπότε και θα ξεκινήσει και η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

....