Έντυπη Έκδοση

Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα

Η EUROPEAN GOLDFIELDS, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ, ΠΡΙΝ ΕΞΟΡΥΞΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΜΕΤΡΑ ΗΔΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ 2,3 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

ΑΡΚΕΙ ΝΑ δοθεί το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ για να υλοποιηθεί η μεγαλύτερη, αλλά αμφιλεγόμενη περιβαλλοντικά, επένδυση στη χώρα.

Αν εγκριθεί θα γεμίσουν με χρυσάφι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι μέτοχοι της εταιρείας European Goldfields που υλοποιεί την επένδυση. Ο μεγαλύτερος μέτοχος από αυτούς μάλιστα, είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Η European Goldfields, που εδρεύει στο μακρινό και παγωμένο Yukon του Καναδά, στα σύνορα με την Αλάσκα, ελέγχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold), που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία στην περιοχή Στρατωνίου της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Το σχέδιο

Η θυγατρική έχει καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη για εξόρυξη κυρίως χρυσού και χαλκού σε νέες περιοχές (Σκουριές και Ολυμπιάς) ώστε να υλοποιήσει επένδυση 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η «μπίζνα» είναι τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields έχει φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναι χρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ. ευρώ).

Στην υψηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση «μετράει» ότι το όλο επιχειρηματικό πλάνο της Χαλκιδικής βασίζεται στην εξόρυξη κυρίως χρυσού (δευτερευόντως χαλκού και άλλων μετάλλων), η τιμή του οποίου στις διεθνείς αγορές σπάει το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο.

Το πόσο καλά έχει «πουληθεί» η ελληνική αναπτυξιακή ιστορία αποτυπώνεται στα εξής:

-Το σύνολο των εσόδων της European Goldfields το 2009 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάρια και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 11 εκατ. δολαρίων. Από το σύνολο των εσόδων το μεγαλύτερο μέρος ήταν πωλήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (44 εκατ. ευρώ).

-Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην Ελλάδα η Goldfields αποτιμώνται σε 522 εκατ. δολάρια στον ισολογισμό της, όταν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών πλάνων και των εγκαταστάσεων σε που έχει σε άλλες περιοχές (Ρουμανία και Τουρκία) αποτιμώνται σε 577 εκατ. δολάρια.

Το παράδοξο είναι ότι στον ισολογισμό της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold) δεν έχει γίνει ανάλογη προσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Το σύνολο του ενεργητικού της δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 (ή 141 εκατ. δολάρια με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,43 στις 31/12/2009) εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 46 εκατ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, το ίδιο περιουσιακό στοιχείο αποτιμάται με διαφορετικό τρόπο στον ισολογισμό της θυγατρικής και διαφορετικά στον ισολογισμό της μητρικής.

Προεξόφληση

Ποια θα είναι, όμως, τα μελλοντικά οφέλη, που προεξοφλούν οι επενδυτές; Σύμφωνα με την κατά προσέγγιση εκτίμηση του Πέτρου Στρατουδάκη, γενικού διευθυντή της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold), τα έσοδα υπολογίζεται να κυμανθούν από 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το 2013-2014 και για περίοδο πολλών ετών, ίσως και είκοσι. Η απόκλιση, όπως μας εξήγησε, οφείλεται στις διακυμάνσεις των μετάλλων στις αγορές. Και μας έδωσε το εξής παράδειγμα:

«Οταν φτιάξαμε το business plan η αναλογία των προβλεπόμενων εσόδων ήταν 53% χαλκός και 40% χρυσός, ενώ με βάση την άνοδο της τιμής του χρυσού τα προβλεπόμενα έσοδα από το χρυσό αυξάνονται σε 70% επί του συνόλου».

Βασικός συντελεστής της όλης επένδυσης και βασικότερος μέτοχος με ποσοστό 19,43% της European Goldfields είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ (κατέχει και το 5% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.), που ελέγχεται από τον Λεωνίδα Μπόμπολα (γιο του εκδότη και πρώην κατασκευαστή Γιώργου Μπόμπολα), τους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλιτσάντση και τον μεταλλειολόγο Δημήτρη Κούτρα. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του «project», που ξεκινάει από τον Καναδά και έρχεται μέσω Λονδίνου (αγοράς ΑΙΜ) στην Ελλάδα είναι ελληνικό, όπως και ο υπό εκμετάλλευση ορυκτός πλούτος, καθώς οι άλλες δραστηριότητες σε Τουρκία και Ρουμανία δεν έχουν ακόμα ισχυρή δυναμική.

Η αποτίμηση των 2,3 δισ. δολαρίων της European Goldfields στις διεθνείς αγορές κατανέμεται ως εξής:

-346 εκατ. δολ. αναλογεί στην εταιρεία Ελλάκτωρ, ποιυ κατέχει το 19,47% της European Goldfields.

Ο ιθύνων νους

-131,1 εκατ. ευρώ στον Δημήτρη Κούτρα, μέτοχο του 5,7% της European Goldfields. Ο κ. Κούτρας είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και επί χρόνια επικεφαλής γενικός διευθυντής του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου Ελλάκτωρ.

Είναι ο ιθύνων νους και βασικός συντελεστής του όλου εγχειρήματος της «υπόθεσης χρυσού», όταν το 2003, ο ίδιος μαζί με την Ακτωρ εξαγόρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της καναδέζικης TVX, που μέχρι τότε είχε την εκμετάλλευση των ορυχείων αλλά χρεοκόπησε. Προσφάτως, τον Απρίλιο του 2010, ο κ. Κούτρας πούλησε σε διάφορους επενδυτές 6.684.641 μετοχές της Goldfields, συνολικής αξίας 29,078 εκατ. ευρώ, με σημαντικό κέρδος.

- Στο παιχνίδι των υπεραξιών έχουν μπει και ορισμένες γνωστές εταιρείες που διαχειρίζονται κεφάλαια, είτε δικά τους είτε τρίτων, όπως η Blackrock Financial, η Fidelity, η JP Morgan Asset Management και όποιοι άλλοι μπορούν να είναι ή και να κρύβονται πίσω από κάθε είδους νομικά πρόσωπα και επενδυτικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε μεγαλόπνοα projects.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Επιχειρήσεις
Για το ίδιο θέμα
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Οι διαδικασίες εξπρές και οι αντιδράσεις των φορέων
Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος
Κενά για το ύψος της επένδυσης
Μετά την πτώχευση της TVX Gold

....