Έντυπη Έκδοση

Οι διαδικασίες εξπρές και οι αντιδράσεις των φορέων

ΜΕ ΜΙΑ ενέργεια που αποτελεί την πεμπτουσία του «fast-track», το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε με αστραπιαίες ταχύτητες τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. «Hellas Gold».

Η περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας εκτείνεται σε 317.000 στρέμματα. Η περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας εκτείνεται σε 317.000 στρέμματα. Στις 29 Οκτωβρίου η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ διαβίβασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής τρεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Του έργου «Μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», του «Σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων», καθώς, και του έργου «Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παιλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας».

Στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, που υπογράφει ο προϊστάμενος της ΕΥΠΕ Επ. Τολέρης, επισημαίνεται ότι «μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 35 ημερών ανεξάρτητα αν έχουν διαβιβασθεί ή όχι οι γνωμοδοτήσεις των φορέων της περιοχής και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η Ομάδα Συντονισμού μπορεί εντός 15 ημερών να προωθήσει την έκδοση της σχετικής Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ)».

Η Ομάδα Συντονισμού απαρτίζεται από υπηρεσιακούς του ΥΠΕΚΑ και συντονίζεται από τον κ. Επ. Τολέρη.

Τόσο το συγκεκριμένο έγγραφο όσο και η μεταβίβαση της ογκοδέσταστης ΜΠΕ παραμονές εκλογών άναψαν φωτιές σε δήμο και φορείς, που αντέδρασαν έντονα. «Από τις 14 Νοεμβρίου οπότε και θα προκύψουν οι νέοι τοπικοί άρχοντες, πρέπει τα απερχόμενα δημοτικά συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εργαστούν υπερεντατικά για να μελετήσουν 4.000 σελίδες, σχέδια και 100 χάρτες των ΜΠΕ, να συνεδριάσουν και να στείλουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο ΥΠΕΚΑ μέχρι το αργότερο στις 3 Δεκεμβρίου 2010! Μας δουλεύει το υπουργείο;» αναρωτιούνται μέλη του σωματείου Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, που σε μια σκληρότατη ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων σε «μεθόδευση που βγάζει μάτι».

Ζητείται η ανάκληση

Οπως τονίζει ο Τόλης Παπαγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθου και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, «σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα ένα μήνα πριν από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών -αρχές Ιανουαρίου- τα παλαιά δημοτικά συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο μπορούν να αποφασίζουν μόνο για θέματα εκτάκτων αναγκών, δηλαδή πλημμύρες, σεισμούς κ.λπ. Η ΜΠΕ δεν είναι έκτακτο γεγονός».

Αλλά και ο δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος αντέδρασε άμεσα στέλνοντας επιστολή προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και καλώντας την να ανακαλέσει το έγγραφο, που χαρακτηρίζει «άστοχο».

Οπως υποστηρίζει ο κ. Μ. Βλαχόπουλος, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ μεταξύ του ιδίου, της υπουργού και του βουλευτή κ. Ι. Δριβελέγκα (στα μέσα Οκτωβρίου) η κ. Μπιρμπίλη συμφώνησε σε αναβολή των όποιων διαδικασιών προώθησης της αδειοδότησης λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση αυτή, η υπουργός εξέφρασε τη βούληση να επισκεφθεί την περιοχή για να συζητήσει το θέμα «μετά τις εκλογές».

Τι προέκυψε και έφυγε από το ΥΠΕΚΑ το έγγραφο της ΕΥΠΕ στις 29 Οκτωβρίου; Το υπουργείο, πάντως, μετά τις αντιδράσεις έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και στις 3 Νοεμβρίου έβγαλε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τη διαβίβαση της ΜΠΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο «επιβεβλημένη νομοθετική πράξη» και το συνοδευτικό έγγραφο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος «τυπικού» χαρακτήρα. Δεν παραλείπει, τέλος, να τονίσει ότι «θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς την τοπική κοινωνία και η όποια απόφαση σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση θα ολοκληρωθεί αφού εξασφαλιστεί επαρκέστατος χρόνος» διαβούλευσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την ανακοίνωση επίσημη ανάκληση του εγγράφου της ΕΥΠΕ δεν είχε σταλεί τουλάχιστον μέχρι προχθές Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος να τονίζει: «Αν το ΥΠΕΚΑ ήθελε να δώσει περισσότερο χρόνο για διαβούλευση έπρεπε πριν μας διαβιβάσει το έγγραφο και την ΜΠΕ να έχει συζητήσει το θέμα. Εμείς τώρα οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη νόμιμη οδό και να διατυπώσουμε εντός 35 ημερών την απόψή μας, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Αν δεν το κάνουμε, η γνώμη μας θεωρείται εκ του νόμου θετική».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα

....