Έντυπη Έκδοση

Μετά την πτώχευση της TVX Gold

Η ιστορία των μεταλλείων Χαλκιδικής ξεκινάει το 2003.

Τότε η Hellas Gold, στην οποία μετείχαν η European Goldfields με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις με 30%, η κατασκευαστική Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ακτωρ, με 30%, αγόρασαν με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης έναντι 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία των μεταλλείων, μετά την πτώχευση της καναδικής TVX Gold. Οπως είχε γράψει ο τύπος, επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, που ενδιαφερόταν να προσφέρει λύση στα προβλήματα ανεργίας στην εκλογική του περιφέρεια.

Η συμμετοχή της εταιρείας του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στα μέσα του 2007 η Ακτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) (ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι συνόλου συμμετοχής 35%) στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields. Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Επιχειρήσεις
Για το ίδιο θέμα
Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα

....