Έντυπη Έκδοση

Ομιλοι σπεύδουν να ενταχθούν στο καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης»

Η ΑΣΦΥΞΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΡΕΥΣΤΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΜΕ ΦΕΣΙΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο σύνολο της οικονομίας απειλούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι είτε ζητούν εδώ και μήνες από τις τράπεζες αναδιάρθρωση δανείων είτε έχουν υποβάλει, ήδη, αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τους.

Με τα έσοδα να πέφτουν λόγω κρίσης, το μέσο χρόνο πληρωμής να επιμηκύνεται και τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες δανεισμού, το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς έχει επιταθεί σε τέτοιο βαθμό που δημιουργούνται πλέον συνθήκες ντόμινο στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αναδιαρθρώσεις δανείων με μετάθεση δόσεων ή ακόμη και κεφαλαιοποίηση χρεών.

*Το «κανόνι» ναυτιλιακού πράκτορα στην Ηγουμενίτσα, με υποχρεώσεις 22,3 εκατ. ευρώ μόνο προς τις Μινωικές Γραμμές, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση. Η «τρύπα» αποκαλύφθηκε λόγω των ταμειακών προβλημάτων: καθυστερήσεις πληρωμών από μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους τρώνε «φέσια» και καθυστερήσεις πληρωμών από τους πελάτες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος μεταφορών-αποθήκευσης (logistic) αντιμετωπίζει υπερδιπλασιασμό του μέσου χρόνου εξόφλησης των απαιτήσεών του από βιομηχανίες ή εισαγωγείς και μεταφέρει το πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Αντίστοιχες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί σε σειρά αλληλοεξαρτώμενων κλάδων (λιανική ένδυσης υπόδησης προς τη χοντρική κ.ά.). Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κλάδοι που συναλλάσσονται με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτή τη στιγμή, τράπεζες και αγορά πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο από εννέα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι επιβαρύνονται με αθροιστικό δανεισμό 1,86 δισ. ευρώ- στις 30/6/2010-, έχουν στα ταμεία τους μόλις 20,2 εκατ. ευρώ ενώ χρωστούν σε τρίτους ( πλην τραπεζών) 670 εκατ. ευρώ. Αρκετές απ' αυτές εξυπηρετούν με δυσκολία τους δυσθεώρητους για τα λειτουργικά κέρδη τους τόκους, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις ασφυκτικής πίεσης από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς) και πελάτες.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η αναχρηματοδότηση- ρύθμιση των δανείων αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό «φάρμακο» ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο γρίφος περιπλέκεται καθώς προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση «ασφυξίας» όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους. Τάση, που τρομάζει τράπεζες και αγορά, καθώς μπορεί να προκαλέσει καραμπόλες καταρρεύσεων σε σειρά αλληλοεξαρτώμενων επιχειρήσεων.

*Μόνο από την προσφυγή της «Ατλάντικ» σε καθεστώς προστασίας απειλείται μεγάλο μέρος της εγχώριας βιομηχανίας και κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούσαν να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο από τα ράφια της συγκεκριμένης αλυσίδας. Στις 30 Ιουνίου οι υποχρεώσεις της «Ατλάντικ» προς τους προμηθευτές της ανερχόταν σε 172,6 εκατ. ευρώ. Για να αποπληρώσει όσους εκ των πιστωτών έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες η «Ατλάντικ» πουλά καταστήματα (5 μέχρι σήμερα), ενώ είχε προηγηθεί η πώληση του κλάδου χονδρικής στην ΕΛΓΕΚΑ.

*Στο δρόμο της «Ατλάντικ» κινήθηκαν και οι Αττικάτ, Ridenco Commercial λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών για διαφορετικούς όμως λόγους. Στην Ridenco η Deloitte έχει αναλάβει να καταρτίσει το επιχειρησιακό πλάνο για την αναδιάρθρωση. Το σχέδιο θα κατατεθεί στις τράπεζες, αφού απαιτείται συμφωνία του 51% των πιστωτών της εταιρείας και εκτιμάται ότι πέραν της επιμήκυνσης διάρκειας των δανείων είναι πιθανόν να προβλέπει και διαγραφή μέρους των τόκων ή και των δανείων. Στις 30/6 ο δανεισμός του ομίλου ανερχόταν σε 60,3 εκατ. ευρώ, και οι υποχρεώσεις της προς προμηθευτές στα 6,5 εκατ. ευρώ.

*Η ΑΤΤΙΚΑΤ με την πώληση του μεριδίου της στην Αττική Οδό έναντι 113 εκατ. ευρώ εξόφλησε το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών της υποχρεώσεων, οι οποίες περιορίστηκαν πλέον στα 20 εκατ. ευρώ, έχει όμως ληξιπρόθεσμες οφειλές 48,6 εκατ. ευρώ (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία και επιταγές σε καθυστέρηση). Χωρίς έργα και με φέσι 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο η εταιρεία αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Επιχειρήσεις

....