Έντυπη Έκδοση

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΑΡΜΟΝΙΚΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μισθούς κόβουν - κινητά με τίποτα!

Οι μισθοί των εργαζομένων μοιάζει να είναι η πιο ελαστική δαπάνη του Δημοσίου. Αντιθέτως, κρατιούνται «στο ύψος τους» οι πληρωμές για τηλέφωνα, συμβούλια, επιτροπές, ενοίκια και δημόσιες σχέσεις.

Υπό το κράτους πανικού, λόγω της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση στρέφεται και πάλι στις περικοπές μισθών, αυτή τη φορα στις ΔΕΚΟ, ενώ οι σπατάλες μοιάζουν να τρέχουν ανεπηρέαστες.

Μόνο για τηλέφωνα, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε φέτος 104 εκατ. ευρώ.

Αρα μοιάζει πιο εύκολο οι πολιτικοί να παίρνουν στο κινητό τηλέφωνο τους δημοσίους υπαλλήλους (και τους ψηφοφόρους κατά λογική συνέπεια) και να τους... εξηγούν την πολιτική των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, παρά να καταβάλλουν το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

Κατά συνέπεια, μοιάζει με παρωνυχίδα η δαπάνη της τάξης των 2.530 ευρώ για τα τηλέφωνα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.

Ομως εκτός από τα τηλέφωνα (σ.σ. με κινητά εφοδιάζονται εκτός από το πολιτικό προσωπικό και οι διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ στα Νομικά Πρόσωπα η βεντάλια των παροχών φτάνει μέχρι τους προϊσταμένους και τις γραμματείες διοκτικής υποστήριξης) το Δημόσιο δαπανά ακόμη:

*49 εκ. για Συμβούλια και Επιτροπές.

*26 εκ. για δημόσιες σχέσεις.

*134 εκ. για αμοιβές φυσικών και νομικών προσώπων (αφορούν μελέτες, παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο κ.λπ).

*165 εκ. για λοιπές λειτουργικές δαπάνες που προβλέπονται (αποτελεί μαξιλάρι για την υπέρβαση των άλλων προσδιορισμένων κωδικών των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών). Και αυτά τα ποσά έχουν ήδη περιοριστεί εν σχέσει με το 2009 και τις σπατάλες του παρελθόντος.

Μόνο γι' αυτές τις... ανάγκες, το Δημόσιο δαπανά άνω των 480 εκ. ευρώ, ποσό που δεν πρόκειται να «εξοικονομήσει» από την «αναδιάρθρωση» των ΔΕΚΟ και τον περιορισμό των δαπανών στις συγκοινωνίες. Τομείς που εντοπίζονται για νέες δραστικές παρεμβάσεις, ώστε η χώρα να λάβει την τρίτη δόση του δανείου από την τρόικα.

«Η κυβέρνηση διαλέγει τον εύκολο δρόμο των περικοπών στους μισθούς, των επεμβάσεων στα δικαιώματα αντί της αύξησης των εσόδων και της περιστολής των σπαταλών», σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος.

Ο εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων προειδοποιεί για ανεξέλεγκτες αντιδράσεις εάν συνεχιστεί η ίδια τακτική περιορισμού των μισθών και απομάκρυνσης εργαζομένων (συμβασιούχοι κ.ά). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία

....