Ηλεκτρονική Έκδοση

Ifo: Να αναδιαρθρώσει το χρέος της η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, διότι το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο σε μακροπρόθεσμο διάστημα, τονίζει ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ερευνών Ifo Χανς -Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο πορτογαλικής εφημερίδας.

Ο Χ. Β. Ζιν Ο Χ. Β. Ζιν «Ουσιαστικά πιστεύω πως η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σύντομα», τονίζει ο ίδιος στην εφημερίδα Ζορνάλ ντι Νεγκόσιους, ενώ προσθέτει πως θεωρεί απίθανο να χρειασθεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους οι Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

«Εκτιμώ πως η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ όσο η Ελλάδα. Ανήκουν σε άλλη κατηγορία» και είναι ικανές να αποπληρώσουν το χρέος τους, τονίζει ο Ζιν στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν για προδημοσίευση στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο ίδιος τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί στην αναδιάρθρωση του χρέους της παρότι αυτή η εξέλιξη θα πλήξει κατά βάση τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες.

«Τα ελληνικά τοκοχρεολύσια είναι πολύ, μα πολύ, υψηλά και μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας να τα αποπληρώσει μακροπρόθεσμα. Εγώ πιστεύω πως θα ήταν καταλληλότερο να περικόψουν μέρος από το γενικό χρέος τους, γνωρίζοντας πως το βάρος θα πέσει, σε μεγάλο βαθμό, στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες», τονίζει.

Ο Ζιν αποφεύγει πάντως να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Απεναντίας είναι επικριτικός στην ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία τις χειμαζόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως αυτές έχουν ξοδέψει πέρα από τις δυνατότητές τους και πρέπει τώρα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Το να ζεις με δανεικά κονδύλια είναι σα να παίρνεις ναρκωτικά. Δεν είναι υγιές. Ως εκ τούτου τα ναρκωτικά θα πρέπει να μειωθούν. Και όσο πιο σύντομα κατανοήσουν πως θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα διαβίωσής τους ανάλογα με το εισόδημά τους, τόσο πιο εύκολο θα γίνει», πρόσθεσε.

«Την τελευταία 10ετία υπό το κράτος του ευρώ, η Γερμανία έχει χάσει πολύ αίμα, μέσα από μεταγγίσεις αίματος σε οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία», τονίζει ο Ζιν αναφερόμενος στις μεγάλες εξαγωγές της Γερμανίας προς τις περιφερειακές χώρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση

....