Ηλεκτρονική Έκδοση

Μέτρα 14 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011

Ακριβαίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης

Κόβονται συμβάσεις με το Δημόσιο, «ψαλίδι» και στις δαπάνες ΔΕΚΟ

Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του πολύ χαμηλού από το 5,5% στο 6,5% προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εξισώνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,3 ευρώ αντί για περίπου 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα. Μειώνεται από το 11% σήμερα, στο 6,5% ο ΦΠΑ για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία, ενώ θεσπίζεται επίδομα θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ. Μπαίνει «ψαλίδι» στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2010. Προβλέπεται επίσης η καταβολή επιδόματος θέρμανσης στα φτωχότερα νοικοκυριά ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι, είναι μοιρασμένο σε δύο έτη: 200 εκατ. ευρώ για το 2011 και 200 εκατ. ευρώ για το 2012. Επίσης, στα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός περιλαμβάνονται:

  1. Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Ακριβότερα γίνονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
  2. Η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 5,5% σήμερα στο 6,5%. Ο πολύ χαμηλός συντελεστής επιβάλλεται κυρίως σε εφημερίδες, έντυπα και βιβλία.
  3. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα ξενοδοχεία.
  4. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα φάρμακα.
Το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4%, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2011, ο στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δισ. ευρώ ή περίπου 7,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ή κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλαιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και κάνει λόγο για:

  1. Εξορθολογισμό των δαπανών
  2. Μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη, και οι ΔΕΚΟ.
  3. Πάταξη της φοροδιαφυγής
  4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ανακοινώθηκε ότι θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%.

Έκρηξη ανεργίας το 2011 προβλέπει και η κυβέρνηση

Τις μαύρες προβλέψεις για την έκρηξη της ανεργίας τόσο το 2011 όσο και το 2012 ασπάζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2011, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ανεργία 14,6% και για το 2012, περαιτέρω αύξησή της στο 14,8%.

Η ύφεση το 2011 θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν, καθώς για το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% από 2,6%, που προέβλεπε το Μνημόνιο για την επόμενη χρονιά. Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται από το 2012.

  2010 2011 2012 2013
ΑΕΠ -4,2% -3% 1,1% 2,1%
Πληθωρισμός 4,6% 2,2% 0,5% 0,7%
Ανεργία 12,1% 14,6% 14,8% 14,3%

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στο σχέδιο προϋπολογισμού γίνεται αναφορά και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά:

• Στο νέο φορολογικό σύστημα,

• στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο,

• στον Καλλικράτη,

• στη δημοσίευση των αποφάσεων στο διαδίκτυο,

• στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό,

• στις εργασιακές σχέσεις,

• στη σταθερότητα και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα,

• στην απελευθέρωση υπηρεσιών,

• στην προστασία υπερχρεωμένων νοιοκυριών και επιχειρήσεων,

• στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων,

• στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών,

• στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και

• στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση μεγάλων και μικρών επενδύσεων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

26 σχόλια

21 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ζητω το ΠΑΣΟΚ!
22 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Εγώ πάντως δεν φταίω! ούτε η γυναίκα μου! ούτε οι συγγενείς και οι φίλοι! πόσο μάλλον το παιδί μου!
23 Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Το έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της φοροαπαλλαγής του πλούτου. Δείτε πώς φορολογούν τα καθαρά επιχειρηματικά κέρδη εδώ και 30 χρόνια και θα καταλάβετε. Δείτε ποιοι και πόσα έχουν καταθέσει σε κερδοφόρες τοποθετήσεις στο εξωτερικό (ομόλογα, παράγωγα, κλπ.). Πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ποιοι κέρδισαν και τι απέγιναν αυτά τα πλούτη. Από το 1997 έως το 2007 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 44%. Στάση πληρωμής του χρέους και δημόσιες επενδύσεις γιατί χανόμαστε. Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα δε θα επενδύσει αν δεν εξασφαλίσει υψηλή κερδοφορία. Το μοντέλο αυτό που μας εκθείαζαν παρήγαγε στους λίγους αμύθητο πλούτο και στους πολλούς εξαθλίωση. Η κοινωνία πρέπει να πιέσει και να συγκροτήσει μορφές συλλογικότητας. Να μη φορτώσουν στην πλάτη μας την αδυναμία του συστήματος να εξασφαλίσει στους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες την αιώνια "νόμιμη" λαμογιά.
24 Ο/Η robin hood of poor politicians έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ΔΕΙΧΝΕΙ τον δρομο ....

Αμβέρσα Μόναχο Νέα Υόρκη (τραγούδαγε ο Στέλιος Καζαντζίδης)
25 Ο/Η βασιλης π έγραψε: (πριν 9 έτη)
οταν σε καθε [θα] υπαρχει και ενα [ζητο] οταν σε καθε ψεμα υπαρχει και ενα χειροκροτημα οταν σε καθε ταξιμο υπαρχει και μια ψηφος οταν εισαι τυφλος οπαδος οταν το ατομικο συμφερον ειναι πανω απο το γενικο οταν ο ενας κλεβει τον αλλο και ολοι μαζι το κρατος οταν ακομη αναρωτιεσαι αν φταει η νδ η το πασοκ για τα χαλια μας οταν ανεχεσαι να πληρωνεις 5ευρο τον καφε στην καφετερια και να το ευχαριστιεσαι κιολας εισαι αξιος τησ τυχης σου
26 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μου αρέσει που, ακόμη και τώρα, ο ΓΑΠ ψεύδεται ότι τάχα δεν αυξάνουν οι φόροι.

Τι είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος στο πετρέλαιο, ο φόρος στα τσιγάρα (που επίσης αυξάνεται);

Εκτός και αν ο ΓΑΠ, ως γνήσιος εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας, με τη λέξη "φόρος" εννοεί μόνο τους άμεσους φόρους και όχι τους έμμεσους που απομυζούν το λαϊκό εισόδημα κατανάλωσης.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 26

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Σχετικά αρχεία
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - 353 KB
Για το ίδιο θέμα
Καλή χρονιά με ΦΠΑ 13%
Κόβονται συμβάσεις έργου στο Δημόσιο, ψαλιδίζονται κοινωνικά επιδόματα
Έκρηξη ανεργίας το 2011 προβλέπει και η κυβέρνηση
Ν.Δ.: Δεν είναι βέβαιο ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο
Αποδοκιμάζει τον προϋπολογισμό του 2011 η Αριστερά

....