Ηλεκτρονική Έκδοση

«Εθελοντικά προγράμματα» για μειώσεις προσωπικού χωρίς απολύσεις - Δεν μειώνονται οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα - Οι μετατάξεις εντάσσονται στον κανόνα «1 προς 5»

«Υπερφορτωμένο» από προσωπικό το Δημόσιο λέει η τρόικα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια των δανείων

Μείωση προσωπικού στο δημόσιο, χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις, ανακοίνωσαν τα στελέχη της τρόικας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αλλά δεν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί. Οι εκπρόσωποι της τρόικας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ, ενώ υποστήριξαν ότι για την περίοδο 2012-2014, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει πρόσθετο πακέτο μέτρων που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ.

Για να σταματήσει να είναι "υπερφορτωμένο" από προσωπικό το ελληνικό δημόσιο -όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά- δεν θα ακολουθηθεί η οδός των απολύσεων, ξεκαθάρισε η τρόικα. Τα στελέχη της υποστήριξαν η μείωση θα επέλθει μέσω των συνταξιοδοτήσεων αλλά και των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για τις μετατάξεις, δήλωσαν ότι θα ενταχθούν στον κανόνα της "μίας πρόσληψης ανά πέντε απομακρύνσεις από το δημόσιο". 

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση στη χρονική διάρκεια των δανείων που έχουν χορηγηθεί από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπρόσωποι της τρόικας απάντησαν ότι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται.

Δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί ενόσω διαρκεί το μνημόνιο. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η μία είναι η επιμήκυνση στη διάρκεια των δανείων και η δεύτερη είναι η χορήγηση συμπληρωματικών δανείων. 

 Σε άλλο ερώτημα αν η τρόικα πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι καταστροφική, οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι σε αυτό το σημείο συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουν δηλαδή ότι η ζημιά που θα γίνει στην ελληνική οικονομία (κυρίως λόγω της απώλειας αξιοπιστίας) θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα όποια οφέλη θα προκύψουν. Επίσης, επανέλαβαν ότι κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας η οποία υποχώρησε πολύ τα τελευταία χρόνια. 
 
Η επίσημη ανακοίνωση 
 
Σε γραπτή ανακοίνωση που διανεμήθηκε στη συνέντευξη τύπου, η τρόικα αναφέρει ότι «με βάση τη συνολική της αξιολόγηση, το πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί κυρίως όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή». Η διατύπωση αυτή, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου στην Ελλάδα η οποία θα γίνει τον Δεκέμβριο από το ΔΝΤ και τον Ιανουάριο από την ΕΕ. 
 
Τα νέα μέτρα
 
Τα στελέχη της τρόικας, υποστήριξαν ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνήθηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2011 προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7,5% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα, «αφορούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών", ιδιαίτερα στους τομείς: 
 
1. Δαπάνες υγείας που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. 
 
2. Δημόσιες επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο 
 
3. Φορολογική διοίκηση η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη. 
 
Νέο πακέτο
 
Άλλο ένα πακέτο μέτρων που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ ή περίπου σε 12-15 δισεκατομμύρια ευρώ, θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2014. Το περιεχόμενο του, θα εξειδικευτεί μέσα στο 2011 όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της τρόικας. 
 
Τα επόμενα βήματα
 
Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων της δεύτερης αξιολόγησης θα προχωρήσει η εκταμίευση των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).
 
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνεται μεταξύ άλλων πως:
Απαιτούνται δομικές αλλαγές προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, να αναζωογονηθεί η παραγωγή και να ενισχυθεί η απασχόληση. Αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος με κάποιες ιστορικές μεταρρυθμίσεις -περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό- το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμο κομβικό σημείο. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε μια δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική παρέμβαση προκειμένου να ξεπεραστούν περιχαρακωμένα συμφέροντα. Η πρόκληση τώρα έγκειται στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν:
  • Καλύτερη ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα, μέσω μεταρρυθμίσεων στο σύστημα διαιτησίας και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Ανοιγμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων
  • Απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ελληνικών βιομηχανιών με περιορισμό της γραφειοκρατίας και των εμποδίων για είσοδο στις αγορές και με ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
 
 
Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2011. Κατά την επόμενη επίσκεψη, η τρόικα θα θελήσει να μάθει από την ελληνική κυβέρνηση τις λεπτομέρειες με τις οποίες θα επιτευχθεί η μείωση στις δαπάνες υγείας αλλά και η περιστολή κόστους στις ΔΕΚΟ. 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Οχι αλλο καρβουνο! έγραψε: (πριν 9 έτη)
Εάν οι περικοπές δεν γίνουν σε ΟΛΟΥΣ του Δ.Υ. και τους υπάλληλους των Ο.Τ.Α. άσπρη μέρα ΔΕΝ βλέπουμε...
Και κυρίως περικοπές στις εξωφρενικά υψηλές συντάξεις του δημοσίου και των ΔΕΚΟ.
2 Ο/Η Αναπτυξιακά προγράμματα τώρα έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αναπτυξιακά προγράμματα πότε θα δούμε; Ενισχύθηκαν οι τράπεζες με πολλά δις € για να μην εξαγορασθούν από ξένους, νομιμοποιείται η φοροδιαφυγή-μη καταβολή ΦΠΑ με αλλεπάλληλες περαιώσεις, δίνονται φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις χωρίς κριτήρια θετικής συμβολής στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Αντίθετα η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας βασίζεται μόνο στις περικοπές μισθών-συντάξεων, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατάργηση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας. Χρειαζόμαστε 300 βουλευτές και παρατρεχάμενους που θεσμοθετούν την κατάργηση θέσεων εκτός της δικής τους, κατάργηση υπερωριακών αμοιβών, αλλά αυτοί δε θεωρούν καθήκον τους τη συμμετοχή στις επιτροπές και πληρώνονται, δεν πατούν το πόδι στη Βουλή, αλλά δεν τιμωρούνται; Και εφαρμόζουν με επιτυχία το "διαίρει και βασίλευε", αφού υπάρχουν οι ανίδεοι που δεν το κατανοούν κατηγορώντας άλλες κοινωνικές ομάδες και που ουσιαστικά διατηρούν στα έδρανα τους πραγματικούς ενόχους της κατάρρευσης της οικονομίας!
3 Ο/Η Γιώργος Μ. έγραψε: (πριν 9 έτη)
ο οχι αλλο καρβουνο ταβαλε με τους ΔΥ και τους υπαλληλους ΟΤΑ. Ναι, αλλα ξεχνάει Τραπεζες, βιομηχανους, εργολαβους δημοσ. εργων, προμηθευτές δημοσίου, λαμογια και μιζαδόρους πολιτικούς (τύπου Βατοπεδι - Ζιμενς -Υποβρυχια κλπ), υπαλλήλους Βουλής, και όλα τα πιράνχας που κατακλέψανε τα Ταμεία και μένουν ατιμωρητα!
Ο ΓΑΠ μας πάει για φούντο και όχι οι εργαζόμενοι.
Ο σοσιαλιστής που μας εφερε στο ΠΑΣΟΚ Αδριανόπουλους, Μανους και κυβερνάει με ό,τι νεοφιλελεύθερο βρίσκει μπροστά του, απο το εκσυγχρονιστικό - σημητικό πασοκ μέχρι golden boys τύπου Παπακωσταντίνου, που δεν ξέρουν τι πάει να πεί μεροκάματο, ανεργία, ανέχεια, παιδιά, σχολεία, αγορά, κλπ κλπ. Κολεγιόπαιδα που δεν έχουν ιδρώσει. Που νομίζουν ότι με ένα μάτσο κολοπτυχία μπορούν να κυβερνήσουν λαο και κοινωνία. Τώρα ο ΓΑΠ για να εκδικηθεί και τον πατέρα του φλερτάρει με την αγία οικογένεια... του Μητσοτάκη ! Μη μας φανει παράξενο αν βάλει και την Ντόρα σε κάνα υπουργείο. Αυτή ξέρει απο φτώχεια. Τι άλλο θα δούμε...
4 Ο/Η ΓΙΔ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Η αλαζονία του δημόσιου υπαλλήλου που, από την ασφάλεια της μονιμότητας και του παχυλού μισθού του (και τα 17 επιδόματα), κουνά το κεφάλι συμπονετικά για τα συμπαθή δίποδα του ιδιωτικού τομέα που ταλαντεύονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πρέπει να πάρει τέλος. Θα έπρεπε αυτό να είχε γίνει χάριν δικαιοσύνης, ε, ας γίνει λόγω κρίσης. Αρκεί να γίνει.
5 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 9 έτη)
Υπερφορτωμένο;
Κάργα βσρύ.Και ασήκωτο...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Για το ίδιο θέμα
Αποκαλύπτονται τα «κρυφά» μέτρα του μνημονίου
«Ικανοποίηση» Ρεν για τις προσπάθειες της Ελλάδας
Λούκα Κατσέλη: Η Βουλή θα αποφασίζει για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Επιχειρησιακές συμβάσεις με αιχμαλώτους

....