Έντυπη Έκδοση

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

«Ή κόβετε 10% τους μισθούς ΑΤΕ ή δεν γίνεται αύξηση μετοχικού»

Περιθώριο μιας εβδομάδας για τη... συμβιβαστική περικοπή της μισθολογικής δαπάνης της Αγροτικής Τράπεζας κατά 10%, προκειμένου η τρόικα να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έδωσε η κυβέρνηση.

Αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ συλλόγου εργαζομένων και διοίκησης της ΑΤΕ, το υπουργείο Οικονομικών καιροφυλακτεί Αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ συλλόγου εργαζομένων και διοίκησης της ΑΤΕ, το υπουργείο Οικονομικών καιροφυλακτεί Μετά την πάροδο του εν λόγω χρόνου, και στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ συλλόγου εργαζομένων και διοίκησης της ΑΤΕ, το υπουργείο Οικονομικών καιροφυλακτεί με τη δαμόκλειο σπάθη του νόμου. Θα φέρει διάταξη στη Βουλή, με την οποία θα επιβάλλεται ομοιόμορφη περικοπή των αποδοχών κατά 10%. Μόνο έτσι οι δανειστές θα επικυρώσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί η τράπεζα.

Η χρονική προθεσμία για μια συμβιβαστική λύση προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΤΟΕ με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας για το πρόγραμμα περικοπών, που «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στον τραπεζικό κλάδο» και την εμμονή του προέδρου των εργαζομένων της ΑΤΕ, Κ. Αμούτζια, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την περικοπή των εξόδων και δαπανών.

Την άλλη εβδομάδα

Ωστόσο, εάν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών, την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε -ή απείλησε- ότι θα φέρει νόμο για την ευθύγραμμη μείωση των αποδοχών μεταξύ των 5.500 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα ανέλθει στα 770 εκατ. ευρώ από τα δανεικά της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, τόνισε ότι οι «υποχρεώσεις της κυβέρνησης την οδηγούν στη λήψη μέτρων, αλλά δεν θα ήθελε με τις παρεμβάσεις του να δημιουργήσει πρόβλημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κούκος ανέφερε στην «Ε» ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ενώ σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ αναμένεται να «πάρει αποφάσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την τήρηση των κλαδικών μισθών». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Υπουργείο Οικονομικών
ΑΤΕbank
Για το ίδιο θέμα
Κουρεύουν 12% τους μισθούς

....