Ηλεκτρονική Έκδοση

Εσθονία: πρωτοχρονιά στην Ευρωζώνη

Αντίο είπαν 1,3 εκατ. Εσθονοί στο εθνικό τους νόμισμα

Τελευταία ενημέρωση:

Η Εσθονία, η μικρή χώρα της Βαλτικής, έγινε η 17η χώρα στη ζώνη του ευρώ, υιοθετώντας επισήμως από σήμερα, 1 Ιανουαρίου του 2011, το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το μικρό κράτος της Βαλτικής άρχισε να αλλάζει από το νόμισμά του, την κορόνα, στο ευρώ τα μεσάνυχτα, έπειτα από επίσημους εορτασμούς στην πρωτεύουσα Ταλίν, στους οποίους παρευρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και οι πρωθυπουργοί των γειτονικών χωρών, Λετονία και Λιθουανία.

Η Εσθονία είναι η 3η πρώην κομμουνιστική χώρα που υιοθετεί το ευρώ, έπειτα από τη Σλοβενία το 2007 και την Σλοβακία το 2009.

"Η Εσθονία είναι η φτωχότερη χώρα στη Ευρωζώνη. Έχουμε λοιπόν πολλά να κάνουμε τώρα που ο στόχος της εισόδου μας στη ζώνη του ευρώ επετεύχθη", δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Άντρους Ανσίπ, εν μέσω των εορταστικών πυροτεχνημάτων στην πρωτεύουσα Ταλίν. Ο πρωθυπουργός έκανε δημόσια την πρώτη ανάληψη σε χαρτονόμισμα ευρώ, από αυτόματο μηχάνημα που είχε τοποθετηθεί γι' αυτό το λόγο στην Εθνική Όπερα του Ταλίν.

Το 50% των Εσθονών τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη και το 40% κατά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αφίσες ενάντια στο ευρώ είχαν γεμίσει τους κεντρικούς δρόμους του Ταλίν. "Εσθονοί! Καλωσήλθατε στον Τιτανικό", έγραφαν κάποιες από αυτές. Πολλοί Εσθονοί ανησυχούν για αυξήσεις στις τιμές και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό νόμισμα αυτή την περίοδο. Άλλοι, νοσταλγούν ήδη το εθνικό τους νόμισμα, που γεννήθηκε ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την ΕΣΣΔ.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας ωστόσο, δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι το πέρασμα στο ευρώ, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ρέιν Μίνκα υποστήριξε ότι οι φόβοι για κερδοσκοπία ήταν αβάσιμοι. Όπως είπε, με βάση τα πρώτα στοιχεία οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, λόγω της στρογγυλοποίησης.

Το μεσημέρι, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η μετάβαση στο νέο νόμισμα προχωρά χωρίς προβλήματα. "Η μετάβαση στο ευρώ στην Εσθονία προχωρά με επιτυχία. Τα Μηχανήματα Αυτόματων Συναλλαγών και οι πληρωμές καρτών στις τράπεζες Swedbank, SEB, Nordea και Sampo λειτουργούν ομαλά", αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Η Εσθονία είχε ονομαστεί "Τίγρη της Βαλτικής" για την οικονομική της πορεία στη δεκαετία του 1990 και για τη γενικότερη ανάπτυξή της. Το 1992 κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Σοβιετική Ένωση, το 2004 έγινε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ το 2007 έκανε την πρώτη, αποτυχημένη, προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωζώνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Εσθονία

....