Ηλεκτρονική Έκδοση

Πώς γίνεται η υποβολή, ποιές αποδείξεις δεν «περνάνε» και ποιοί χάνουν το αφορολόγητο

Οι οριστικές ρυθμίσεις για τις αποδείξεις

Υπολογίστε πόσες θα χρειαστείτε, με το σχετικό εργαλείο

Σε κλειστό φάκελο με αναγραφή του συνολικού αριθμού των αποδείξεων αλλά και της συνολικής αξίας τους θα παραδίδονται οι αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Δείτε στο αφιέρωμα του enet.gr που ακολουθεί, πόσες αποδείξεις πρέπει να υποβάλετε, ποιες από αυτές δεν συνυπολογίζονται στο αφορολόγητο, ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται της συλλογής αποδείξεων και υπολογίστε, με το σχετικό εργαλείο, το ακριβές ποσό που θα σας ζητηθεί από το ΥΠΟΙΚ.

Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου μαζί με το ΑΦΜ.

Σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, οι αποδείξεις θα κρατούνται σε φάκελο από τον φορολογούμενο και θα παραδίδονται στην εφορία εάν και εφ' όσον ζητηθούν σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσης. Ειδικότερα για όσους προβλέπεται επιστροφή φόρου θεωρείται πιθανό ότι θα ζητηθούν ούτως ή άλλως. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου, σε περιπτώσεις που οι αποδείξεις έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου και το μελάνι τους έχει εξαφανιστεί δεν θα προσμετρώνται.

Στις αποδείξεις θα μπουν όλα τα ποσά δαπανών που έγιναν στην Ελλάδα με ανώτατο ατομικό όριο τις 15.000 ευρώ και οικογενειακό όριο τις 30.000 ευρώ.

Υπολογίστε εδώ πόσες αποδείξεις χρειάζεστε για να κατοχυρώσετε το αφορολόγητο και να μην προκύψει πρόσθετος φόρος με βάση το δηλωθέν εισόδημα σας.

Στις δαπάνες των αποδείξεων πέριλαμβάνονται πρακτικά όλες οι καταναλωτικές δαπάνες (πίνακας στο τέλος του κειμένου) εκτός από τις παρακάτω εξαιρέσεις:

α) Τα εισιτήρια

β) Οι λογαριασμοί (νερό, τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ)

γ) Οι δαπάνες τεκμηρίων, όπως : Αγορά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ, αγορές αγαθών αξίας άνω των 10.000 ευρώ, αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστήρια, οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων

δ) Οι δαπάνες που εξασφαλίζουν φορολογική έκπτωση και συμπεριλαμβάνονται σε ξεχωριστό πεδίο της δήλωσης. Αυτές είναι:

♦ οι αποδείξεις σε γιατρούς και δικηγόρους

♦ όλες οι ιατρικές δαπάνες σε νοσοκομεία (με εξαίρεση τις δαπάνες για τα φάρμακα)

♦οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία

♦ενοίκια κύριας κατοικίας αλλά και τα ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν

♦οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων

♦ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, πυρκαγιάς, αυτοκινήτου

Στις δαπάνες της τελευταίας στιγμής που προστέθηκαν στη λίστα των αποδεκτών αποδείξεων περιλαμβάνονται:

►δαπάνη συμβολαιογράφου για σύνταξη απόκτησης ακινήτου εφ' όσον δεν εμπίπτει στις δαπάνες των τεμηρίων (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά)

►αποδείξεις ΕΛΤΑ, εταιρειών courier

►αποδείξεις αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών για κοινόχρηστους χώρους εκτός από τους λογαριασμούς.

►διόδια

Ποιοι δεν χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό καθώς και αυτοί του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.

• Όσοι μένουν σε οίκο ευγηρίας

• Οι φυλακισμένοι

• Οι κάτοικοι μελών της Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα  πλέον του 90% του συνολικού τους

Ποιοι μαζεύουν αποδείξεις... χωρίς λόγο

Με παλαιότερη του οδηγία το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ότι για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, το αφορολόγητο δεν ισχύει. Πρόκειται για όσους το έχουν χάσει επείδή υπέπεσαν σε παραβάσεις του ΚΒΣ και κατά συνέπεια σε αυτούς δεν θα ζητηθούν αποδείξεις. Πρόκειται για όσους

  1. Έχουν εντοπιστεί να μην εκδίδουν στοιχεία του ΚΒΣ (όπως αποδείξεις)
  2. δεν έχουν συμπληρώσει τα πρόσθετα βιβλία για κάποια φορολογικά στοιχεία που έκοψαν
  3. Έχουν κρύψει συναλλαγές πάνω από 1200 ευρώ, έχουν εκδόσει πλαστά και εικονικά ή έχουν λάβει εικονικά στοιχεία
Όλοι οι παραπάνω θα πληρώσουν φόρο 10% για το ποσό του αφορολόγητου μέχρι τις 12.000 ευρώ. Για αυτό τους λόγους άλλωστε τους ζητείται στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς (021-022) που αναφέρονται στις παραπάνω παραβάσεις.

Σημειώνεται πως το αφορολόγητο που τυχόν δικαιούνται οι παραπάνω φορολογούμενοι για τα παιδιά που τους βαραίνουν ισχύουν κανονικά.

Ποιές αποδείξεις μετράνε για το αφορολόγητο;

Aποδείξεις που μαζεύουμε
1. Δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων
2. Κέντρα διασκέδασης (κοσμικές ταβέρνες, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, χορευτικά κέντρα),
3. Εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες με ή χωρίς ζωντανή μουσική,
4. Οινομαγειρεία ή οινεστιατόρια,
5. Πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα),
6. Μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία και σνακ μπαρ
7. Δαπάνες σε μεσίτες για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων
8. Ωδεία
9. Σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου
10. Σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων γυμναστήρια
11. Κολυμβητήρια
12. Ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής
13. Κομμωτήρια
14. Διαιτολόγοι
15. Διατροφολόγοι
16. Ομοιοπαθητικοί
17. Λογοθεραπευτές
18. Μασέρ
19. Επισκευή και συντήρηση συσκευών κλιματισμού
20. Υδραυλικοί
21. Ηλεκτρολόγοι
22. Ελαιοχρωματιστές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών
23. Αποδείξεις από φαστ φουντ
24. Σούπερμάρκετ
25. Εμπορικά καταστήματα
26. Αποδείξεις τσιγάρων
27. Καταστήματα τροφίμων-ποτών
28. Αποδείξεις σε πλοία
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

10 σχόλια

1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Είναι απαράδεκτη η επιλεκτική δυνατότητα σχολιασμού.Πρέπει οι αναγνώστες να μπορούν να σχολιάζουν όλα τα άρθρα της εφημερίδας και όχι μόνο τα "ανώδυνα".
2 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Από βενζινάδικα δέχονται αποδείξεις;
3 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Δεν περιλαμβανονται διδακτρα ιδιωτ. σχολειων. Και με τα ιδιωτ. νηπιαγωγεια και παιδικους σταθμους τι γινεται? Γιατι να μην περιλαμβανονται? Χρηματα το κρατος γλιτωνει εαν στελνεις το παιδι σε ιδιωτικο! Επιπλεον δεν υπαρχουν αρκετοι σταθμοι / νηπιαγωγεια να αποροφησουν τα παιδια και ειναι αναγκαιο να στειλεις το παιδι σε ιδιωτικο σε πολλες περιπτωσεις.
4 Ο/Η Nick έγραψε: (πριν 9 έτη)
Με σημαντικές ανακρίβειες και ελλείψεις το άρθρο. Προχειρογραμμένο. Ιδού ελάχιστα παραπλανητικά ή που χρήζουν διευκρίνησης:
1. Αν τα στοιχεία έχουν αλλοιωθεί από το χρόνο, νομίζω, ότι γίνονται δεκτές αν έχουν συμπληρωθεί εκ των υστέρων τα βασικά στοιχεία: Επωνυμία, ΑΦΜ, ποσό, ημερομηνία
2. Λείπουν καύσιμα, δαπάνες συντήρησης οχημάτων (συνεργεία, βουλκανιζατερ κλπ.), φάρμακα, ενοίκιο δευτερεύουσας κατοικίας, ξενοδοχεία και άλλα πολλά.
3. Δεν διευκρινίζονται τέλος αρκετά, όπως π.χ. οι αποδείξεις κτηνιάτρων. Συνυπολογίζονται με τις αποδείξεις των άλλων γιατρών, ή μετράνε για το αφορολόγητο, όπως εκείνες των διαιτολόγων κλπ.
5 Ο/Η ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΕΡΡΑΨΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
πρωτα καθιερωνεται η συλλογη αποδειξεων και μετα απο 6 μηνες επιβαλλεται η εκδοση αποδειξεων σε επαγγελματιες πχ περιπτερο,λαικη.
τρεχα μακακα ιθαγενη να μαζεψης αποδειξεις,οι οποιες ειναι συναρτηση των αποδοχων σου,οχι των εισπρατομενων αλλα των ονομαστικω(παρακρατηση φορου)
6 Ο/Η Κάτοικος Ελλαδιστάν έγραψε: (πριν 9 έτη)
Είναι απαράδεκτοι αυτοί ! Μάζεψε αποδείξεις σου λένε αλλά να ψωνίζεις από μαγαζιά που η απόδειξή τους δεν σβύνει με το χρόνο !!!!!!!
7 Ο/Η mixalis έγραψε: (πριν 9 έτη)
είμαστε σοβαροί θα βαλουν ένα μυριο Δημ υπαλλήλους να μετρήσουν τις αποδείξεισ τους αυτό ειναι καψονι εξ ορισμού γιατί δεν βάζουν τουσ βουλευτές να μασ πουν που βρήκαν 72 ακίνητα....μεσα σε 2 τετραετίες ντροπή αφου τουσ ψηφήσαμε
8 Ο/Η Αλεξάνδρα έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μα ο σκοπός της συγκέντρωσης αποδείξεων ήταν να αναγκάσουν χιλιάδες επαγγελματίες, που συστηματικά δεν έδιναν αποδείξεις, να δώσουν. Δεν χρειάζεται να βάλουν δημοσίους υπαλλήλους να τις μετρήσουν, παρά μόνο δειγματοληπτικά. Ο σκοπός επιτεύχθηκε όταν ο καθένας μας έχει συγκεντρώσει αποδείξεις αρκετών χιλιάδων ευρώ, άρα οι αντίστοιχοι επαγγελματίες που μας έδιναν ένα παλιόχαρτο ή τίποτα θ' αναγκαστούν να πληρώσουν ΦΠΑ και να δηλώσουν τα έσοδά τους.
9 Ο/Η Ανώνυμος ο Ελλην έγραψε: (πριν 9 έτη)
Με αφορμή το σχόλιο του φίλου Nick: "3. Δεν διευκρινίζονται τέλος αρκετά, όπως π.χ. οι αποδείξεις κτηνιάτρων. Συνυπολογίζονται με τις αποδείξεις των άλλων γιατρών, ή μετράνε για το αφορολόγητο, όπως εκείνες των διαιτολόγων κλπ."
Ο διαιτολόγος δεν είναι ιατρός, άλλωστε ακόμα και οι οδοντίατροι δεν θεωρούνται 'συνάδελφοι ιατροί' από τους άλλους 'ιατρούς'. Οσον αφορά τον κτηνίατρο, η καταχώρηση τέτοιας δαπάνης με τις άλλες ιατρικές δαπάνες εξαρτάται: Αν ο κτηνίατρος ξεγεννήσει τη γυναίκα σας και κόψει απόδειξη παροχής για το ποσό αυτό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να μπει στα ιατρικά έξοδα, ενώ αν ξεγεννήσει την αγελάδα σας ή τη σκύλα σας τότε θα μπει με τις λοιπες αποδείξεις μια και η σκύλα και η αγελάδα δεν αποτελούν προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς σας.
Χωρίς παρεξήγηση κύριοι αλλά σκοπός της διαδικασίας είναι να πάψουν τα παζάρια "χωρίς απόδειξη" διότι συμβαίνουν από όλους και όχι μόνο τους εμπόρους. Οι ίδιοι οι πελάτες πιέζουν για έκπτωση χωρίς απόδειξη και ποιος μπορει να αντισταθεί;
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ούτε λογική ούτε ερμηνεία διότι δεν μιλάμε για κοινωνική πολιτική αλλά για την εξασφάλιση ότι θα εκδίδεται απόδειξη για κάθε συναλλαγή. Νομίζω ότι αυτό το πέτυχαν ως ένα σημείο.
10 Ο/Η Dimitris έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αποδείξεις ήθελαν, αποδείξεις τους δώσαμε. Τώρα δεν τους αρέσει και όπως παντα εν μία νυκτί, μας βάζουν και πάλι να τρέχουμε.
Ειμαστε όλοι ένα βήμα πριν την έκρηξη, καλομελέτα και έρχεται.
Νησάφι πιά.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 10

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τo πορτοφόλι μου
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
ΟΙ 78 ΑΛΛΑΓΕΣ στη συμπλήρωση της δήλωσης του 2011

....