Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών για τα κλειστά επαγγέλματα

Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπει κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για ορισμένα επαγγέλματα ενώ καταργεί και γεωγραφικούς περιορισμούς στη λειτουργία τους. Οι προτεινόμενες από το σχέδιο νόμου ρυθμίσεις, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ ενώ προβλέπεται και «παραθυράκι» παράτασης με προεδρικό διάταγμα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα για τους συμβολαιογράφους επιβάλλεται αναλογική αμοιβή, η οποία θα μεταβάλλεται από τις υπηρεσίες που παρέχονται και όχι πάγια αμοιβή. Ειδικότερα θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Για ορισμένα ποσά συναλλαγών, η αναλογική αμοιβή θα καθιστά και την ανώτατη επιτρεπτή ενώ θα μπορεί να καθορίζεται και μικρότερη αυτής. Οι κατώτατες αμοιβές στους συμβολαιογράφους παραμένουν, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δημόσιοι λειτουργοί.

Οι δικηγόροι θα μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις και σε άλλες περιφέρειες και δικαστήρια της χώρας με την προϋπόθεση να ασκούν το επάγγελμα τους και στην περιφέρεια του συλλόγου που είναι μέλη αλλά και να διατηρούν γραφείο εκεί. Σχετικά με τις αμοιβές των δικηγόρων, καταργούνται τα ελάχιστα όρια που υπήρχαν και πλέον θα συμφωνούνται μεταξύ των δυο πλευρών (πελάτη - δικηγόρου) εγγράφως.

Θεσπίζεται προκαταβολή 10% ως "ποσό αναφοράς" που καταβάλλουν οι δικηγόροι στον σύλλογο τους έναντι της ελάχιστης αμοιβής για την παράσταση. Για τους συλλόγους Αθήνας και Πειραιά το ποσοστό θα είναι 12%. Σε όσους δεν προκαταβάλλουν τα χρήματα αυτά προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 20.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας του επαγγέλματος από 15 ημέρες έως 6 μήνες. Για συλλόγους που έχουν και διανεμητικούς λογαριασμούς για τα μέλη τους ορίζονται και ποσοστά αναφοράς από 1% για ποσά έως 44.000 και που φτάνουν το 0,01% για μεγαλύτερα. Οι σημερινές ελάχιστες αμοιβές μετατρέπονται σε "νόμιμες" όταν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για δίκες πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

Για τους ορκωτούς ελεγκτές καθορίζονται ελάχιστες αναγκαίες ώρες για τη διενέργεια των ελέγχων, ανώτατο όριο απασχόλησης ετησίως αλλά καταργούνται τα ελάχιστα ωρομίσθια. Η αμοιβή ελέγχου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνια αλλά τα ελεγκτικά γραφεία και οι ελεγκτές μπορούν να αναρτούν ενδεικτικές τιμές στις ιστοσελίδες τους.

Τέλος όσον αφορά στους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, η αμοιβή για μελέτη έργων καθορίζεται επίσης ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία και παύουν να ισχύουν οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές.

Στα δημόσια έργα θα μπορούν να δίνουν οικονομικές προσφορές, ακόμη και κατώτερες της προεκτιμώμενης αμοιβής, με αιτιολόγηση του χαμηλού κόστους.

Διαβάστε εδώ για τους φαρμακοποιούς το άνοιγμα του επαγγέλματος των οποίων, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας.

Τα προτεινόμενα στο σχέδιο νόμου, εφαρμόζονται τέσσερις μήνες μετά την δημοσίευση του στο ΦΕΚ. Τονίζεται πάντως πως με προεδρικό διάταγμα μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος πέραν των τεσσάρων μηνών για συγκεκριμένο επάγγελμα και λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Δείτε την εισηγητική έκθεση και το προσχέδιο νόμου επιλέγοντας τα σχετικά αρχεία από τη στήλη δεξιά

Γ. Παπανδρέου: Ιστορική αλλαγή

Ως "ιστορική αλλαγή" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το προσχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που παρουσιάστηκε σήμερα.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές τονίζοντας πως "αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τελείωσε πια".

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν τις αλλαγές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η rovespiere έγραψε: (πριν 9 έτη)
Έτσι μπράβο να τελειώνουμε με τον Μεσαίωνα, καιρός δεν είναι; Άκου κλειστά επαγγέλματα. Σε λίγο θα έχουμε και Ιερά Εξέταση ή ίσως ακόμα λειτουργεί;
2 Ο/Η Rimbaud έγραψε: (πριν 9 έτη)
4 μήνες μπορεί ναι είναι πολύ πυκνός πολιτικός χρόνος. Ίσως μία ευκαιρία να πετάξουμε την κυβέρνηση Τσολάκογλου.
3 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Πάτε στοίχημα, ότι οι αλλαγές για τους Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Μηχανικους, θα έχουν σίγουρα παραθυράκια, για να μην πώ πόρτες?
Τα 3/4 όσων είναι στην Βουλή, ανήκουν σε ένα από τα τρία αυτά επαγγέλματα και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
Η μόνη περίπτωση, να γίνει πράγματι αλλαγή, είναι να κλωτσήσει η Τρόϊκα, σ' αυτά που ετοιμάζουν.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Σχετικά αρχεία
Εισηγητική έκθεση - 181 KB
Προσχέδιο νόμου - 304 KB

....