Έντυπη Έκδοση

Ανακάλεσε τις μειώσεις μισθών η «Νεογάλ» - ούτε απολύσεις

Αλλάζουν τα δεδομένα στη «Νεογάλ», αφού η νέα επιχειρησιακή σύμβαση δεν προβλέπει μειώσεις μισθών και υπογράφτηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χριστόφορος Σεβαστίδης, λέγοντας ότι η σύμβαση είναι διετούς διάρκειας, προβλέπει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στη γαλακτοβιομηχανία και τη μη εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας.

Η «Νεογάλ» τάραξε τα νερά πριν από την Πρωτοχρονιά, όταν ανακοίνωσε, πρώτη στην Ελλάδα, την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και μείωση των αποδοχών του προσωπικού κατά 9%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Νεογάλ», Χρ. Σεβαστίδης, τόνισε στα ΜΜΕ ότι «η εταιρεία δεν ήθελε να ταυτιστεί με τη μείωση μισθών, αλλά στοχοποιήθηκε». Επιβεβαίωσε ότι θα είναι κερδοφόρα το 2010, αλλά «με τα μισά κέρδη» συγκριτικά με το 2009. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η κερδοφορία αυτή δεν είναι λειτουργική. Στη σημερινή συγκυρία πρέπει να μειώνεις ελεγχόμενα τα έξοδα. Αν φτάσεις στο αμήν, είναι πλέον πολύ αργά».

Μέτοχοι της «Νεογάλ» είναι η Ενωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας-Καβάλας (36%), οι εργαζόμενοι ως φυσικά πρόσωπα (8%) και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

Οι επιθεωρητές ψάχνουν και στο κράτος

* Σε δειγματοληπτικό έλεγχο των συμβάσεων υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων με εταιρείες εργολαβίας παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή φύλαξης προχωρεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Με χθεσινή εγκύκλιο ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης ζητάει από υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς να καταθέσουν στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών τα αντίγραφα των σχετικών συμβάσεων μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι περιλαμβάνονται σε αυτές όλοι οι προβλεπόμενοι όροι περί εργασιακής ασφάλειας (άρθρο 68 του ν. 3863/2010), καθώς και η εναρμόνισή τους με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Μετά τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των συμβάσεων θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός επιτόπιος έλεγχος. Με την εγκύκλιο επισημαίνεται ότι είναι επιβεβλημένο χρέος η πολιτεία όχι μόνο να είναι καθ' όλα σύννομη, αλλά και να δίνει πρώτη το καλό παράδειγμα, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας των υπηρεσιών προκειμένου τα αποτελέσματα των ελέγχων να είναι πλήρη και ταχέα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία

....