Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Γιατί αναδιάρθρωση αφού υπάρχει η επιμήκυνση;

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τα σχέδια ξένων οικονομικών κέντρων -κυρίως γερμανικών- για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός χθες στο Νταβός, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υποστήριξε και πάλι ότι η κυβέρνηση δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων αναλυτών και δημοσιογράφων στις επαφές τους με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χθες, πρώτη μέρα της συμμετοχής τους στο Φόρουμ.

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης συζητείται από πολλούς, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα κινηθεί προς την αναδιάρθρωση, έχει τον δικό της οδικό χάρτη για να λύσει το πρόβλημα του χρέους και κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις «επώδυνες αλλαγές που φέρνουν αποτέλεσμα» και μίλησε για τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% μέσα στο 2010, λέγοντας ότι μέσα στο 2011 θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πάντως ότι παρ' ότι, όπως είπε, η Ελλάδα έχει πάρει πολλά, επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα και έχει θετικά αποτελέσματα, οι αγορές ακόμη δεν έχουν αντιδράσει θετικά γιατί φοβούνται.

«Το ευρωομόλογο ήδη συζητείται»

Τόνισε ότι για να ηρεμήσουν οι αγορές εν όψει της έκρηξης του χρέους το 2013-2014 υπάρχουν στο τραπέζι πολλά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν, όπως είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογηθεί με νέους δανειακούς όρους, αλλά και η έκδοση ευρωομολόγου για το οποίο έχει αρχίσει στην Ευρώπη ήδη σχετική συζήτηση.

Είπε ότι η Ελλάδα το 2012 θα μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και εκτίμησε ότι θα μπορέσει να απευθυνθεί στις αγορές για δανεισμό ακόμη και προς το τέλος του 2011.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Μηχανισμός Στήριξης έχει βοηθήσει πολύ την οικονομία της χώρας, τόνισε όμως ότι αυτός δεν αρκεί γιατί «χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει καλύτερα αντανακλαστικά σε θέματα κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας και το χρέος είναι το σύμπτωμα. «Σήμερα η χώρα είναι από τις πλέον διαφανείς», είπε.

Και Παπακωνσταντίνου με Πεταλωτή

* Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ήταν το θέμα για το οποίο ρωτήθηκε στο Νταβός από αναλυτές και δημοσιογράφους και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες το απέκλεισε. Ηταν ομιλητής σε συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης στην οποία συμμετείχαν ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο υπουργός Τεχνολογίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε και ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

* Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απέκλειε κι αυτός το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συζητεί μόνο την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ και την Ε.Ε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση

....